dimarts, 15 de gener del 2019

Ca n’Amat, segona fase

La vella aspiració de convertir Ca n’Amat en un equipament cultural dedicat a la divulgació del patrimoni cultural de Viladecans es va a concretar amb la inauguració de la planta baixa de l’antiga casa rural del segle XIX donada a la ciutat per l’Eulàlia Amat, ara fa quatre anys, i amb compromís de continuar centrant els nostres esforços a acabar el Museu i a dotar Viladecans de l’espai de la ciència de la memòria que la ciutat necessita.

Per al nostre grup d’ICV-EUiA, el Museu de la ciutat és molt més que un edifici. Ha se ser un equipament de primer ordre, que més enllà de tenir unes bones instal·lacions. Ha de contribuir al desenvolupament cultural i educatiu de la població, ser un element dinamitzador i vertebrador de cohesió social que traslladi a la gent de Viladecans la sensació que no està aïllada, i que forma part d’un col·lectiu. 

Ca n’Amat és un projecte modest en el pressupost, en comparació a altres equipaments, però ambiciós en els seus objectius. A partir de la difusió de la història i del patrimoni local i amb la participació de la ciutadania pretén ser el motor cultural perquè Viladecans investigui, difongui, i exposi els seus valors culturals, científics i històrics. Cal que actuï com a pol d’atracció i dinamització, que convidi els que vivim aquí i els que ens visiten, a conèixer el museu, gaudir del barri antic i descobrir Viladecans. Totes podem ajudar a conèixer-nos i a donar-nos a conèixer millor. Convidar la família que ve de fora a visitar el museu ja és contribuir a la protecció i difusió dels nostres valors i a pujar l’orgull i l’autoestima de la nostra ciutat.

Des de de la regidoria de Patrimoni durant aquests quatre anys hem orientat els nostres esforços a donar continuïtat al projecte. D’una banda, fer de Ca n’Amat un equipament cultural especialitzat capaç de generar activitat al seu voltant, sumar gent, recollint les aportacions i idees i oferir-se com un espai de referència a les persones estudioses de Viladecans i a entitats interessades a conèixer i difondre el patrimoni cultural i amb voluntat de construir un futur comú. Des de la seva inauguració el mes de gener de 2015, unes cinquanta mil persones han visitat i participat de les més de quaranta exposicions, xerrades, tallers o activitats programades, ja sigui com activats esporàdiques o amb motiu de diades com Sant Jordi, la Castanyada, la Nit dels Museus o la Festa Major entre altres.

Feina interna dels equips municipals ha estat l’adequació del projecte per a la construcció de la fase que resta per acabar. En un breu període de temps s’iniciaran les obres de la segona fase que tindran una durada aproximada de divuit mesos i que consistiran en una profunda rehabilitació, ampliació i construcció d’un edifici auxiliar que unirà l‘antiga masia amb la nova construcció i que dotarà el museu de nous serveis i infraestructures com són una nova sala d’exposicions, aules per fer activitats, tallers o concerts de petit format. 

La fi de les obres quasi bé multiplicarà per tres l’espai de què es disposa actualment. Permetrà l’obertura de tot el Museu i la realització de museografia de la resta de la casa. Es podran visitar espais com el que ocupaven els propietaris de la casa, la planta noble, estances i habitacions decorades amb mobiliari de tipus isabelí i modernista fins ara desconegudes per la major part de la població. També serà el moment de desenvolupar el projecte museogràfic en la seva totalitat. Adequar les claus i objectius. Buscar les eines per integrar una perspectiva dinàmica i interactiva amb el suport d’audiovisuals i altres tècniques punteres i engrescadores que combinin informació, sensacions i estímuls dels que deixen empremta en les persones i les mouen a saber més i a descobrir mons nous.

Encarni García

Regidora de Patrimoni Cultural.