dimarts, 15 de gener del 2019

Fa 10 anys que va començar tot

El 19 de gener de 2009, ara fa just 10 anys, es va celebrar, a l’antiga sala de plens de la Torre del Baró, una taula rodona sobre el model de la nostra Festa Major, en què van participar representants dels diversos grups polítics presents a l’Ajuntament: María Salmerón pel PSC, Carles Lozano per CiU, Sergio García pel PP, José Luis Atienza per ICV-EUiA, Joan Bonich per ERC, i David Chacón per Ciutadans. La taula rodona la va organitzar aquesta revista, Viladecans Punt de Trobada, perquè volíem que la nostra festa tingués més personalitat de la que tenia.

Allà va quedar clar que, efectivament, a la nostra Festa li calia buscar una identitat pròpia, però que això qui ho havia de fer érem tots, i en especial el teixit associatiu. I el missatge va ser rebut. Allà mateix, a la sortida, els representants d’algunes entitats ens vam autoconvocar per començar a parlar-ne. Volíem un element aglutinant sense significació religiosa, ni política, ni de cap altra mena. I ben aviat, potser a la segona reunió, el Josep Ginjaume va llançar la idea: com que l’any anterior s’havien trobat restes de mamuts a la bassa de laminació de Can Guardiola, podríem fer un mamut. I ja va estar. Vam crear la Coordinadora d’Entitats El Mamut de Viladecans, i aquell mateix any, el 4 de setembre, després del Pregó de Festa Major, uns ardits exploradors ens van poder oferir la primera imatge del Mamut, una foto aconseguida amb grans dificultats. I l’any següent, amb el patrocini de l’Ajuntament, vam tenir ja el Mamut pròpiament dit, i vam fer la primera Mamullada. I la canalla se’n va enamorar, i els grans ens el vam fer nostre. I així fins al dia d’avui.

La Coordinadora ha tingut tres presidents –Josep Lligadas, Mercè Solé, i ara Josep Mumany–, i la Colla del Mamut, que són els que el fan anar amunt i avall, dos caps de colla –Joan Nieto, i ara Miguel de la Rubia–. Però amb ells, tant en els primers temps com ara, molta i molta gent que hi ha treballat i l’ha fet possible. Visca el Mamut de Viladecans i visca la creativitat col·lectiva!