dimarts, 15 de gener del 2019

#FemBarri

A ERC Viladecans portem anys proposant mesures per recosir els barris de la ciutat, físicament i mental. Volem consolidar un sentiment compartit de pertinença, reforçar una identitat local on tothom se senti còmode i que fomenti l’autoestima col·lectiva. Perquè al capdavall això també té implicacions positives en la qualitat de vida. Entendre l’espai públic com un bé comú per fomentar el civisme o apel·lar als nostres actius socials, culturals, econòmics, esportius, patrimonials, naturals o paisatgístics per apoderar-nos. Només així, si en som plenament conscients podrem protegir-los i prestigiar-los com cal.

És una tasca complicada, no ens enganyem, per la proximitat amb Barcelona, per la globalització, pel triomf de l’individualisme per damunt de la col·lectivitat, per la tendència a desconnectar en allò que no ens afecta directament, per la indiferència amb què sovint s’observen les dificultats alienes, per l’absència d’un marc mental que prioritzi l’esfera local a l’espai mediàtic nacional o estatal que transmeten els nostres televisors i dispositius electrònics. Molta gent i molta soledat. Permanentment connectats, això sí.

Precisament per trencar amb aquestes dinàmiques -que no són ni molt menys exclusives de Viladecans- i per reeixir en aquesta realitat metropolitana que sovint ens engoleix, des d’Esquerra Republicana apostem per perseverar i posar en valor allò que ens defineix com a poble. Tenim un munt de fortaleses i oportunitats al nostre abast, del que es tracta és de saber aprofitar-les i de no perjudicar-les: el Parc Agrari, el Delta del Llobregat, Sant Ramon, la cultural popular, l’esport, l’economia solidària i el cooperativisme, el comerç de proximitat, la nostra joventut, el voluntariat, la gent gran activa... Un orgull de ciutat.

Molt està per fer i hi ha molt a millorar. Així ho estem recollint durant la campanya #FemBarri amb la qual des de finals de 2018 resseguim tots els barris de la ciutat per conèixer de primera mà les necessitats i les propostes dels veïns. Mesures que ens ajudaran a perfeccionar el nostre model de ciutat. Està sent una experiència molt valuosa que, en l’àmbit més personal, m’està permetent entrar en contacte amb famílies i persones de diversos punts de la ciutat i contextos diferents (parelles reconstituïdes, dones grans que viuen soles, etc.). Un actiu social que ens ajuda a configurar el nostre model de ciutat i que ens referma en l’objectiu d’aconseguir un nou Viladecans, que torni a posar el seu destí al servei de les persones en lloc de les multinacionals o les empreses constructores.

Bàrbara Lligadas