dimarts, 15 de desembre del 2020

Fre a l’urbanisme desbocat de l’Ajuntament

En menys d’un mes, entre novembre i principis de desembre, instàncies superiors i judicials han frenat dos dels principals projectes urbanístics que promou actualment l’Ajuntament de Viladecans. Ens referim al Pla de millora urbana (PMU) de Can Sellarès, suspès per la Comissió Territorial d’Urbanisme el 13 de novembre, i al Pla director urbanístic (PDU) dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en una sentència del 2 de desembre. Poca broma i anem a pams. 

La Comissió Territorial d’Urbanisme (CTU) suspèn el PMU de Can Sellarès i obliga el govern del PSC i Comuns a presentar un text refós per garantir l’ús majoritari esportiu de la peça d’equipaments, així com l’assolellament i la intimitat dels futurs habitatges. Denota aspectes que grinyolaven en el projecte aprovat pel consistori el mes de juny amb els vots en contra de tota l’oposició. Com els 238 pisos repartits en set blocs de tres a nou plantes que encaixonaven la masia declarada bé cultural d’interès local. No s’ha respectat la distància mínima entre edificis i per això la CTU exigeix garantir la intimitat dels veïns. Significa això que el Pla s’atura? Sí i no, el govern haurà de rectificar-lo i cal esperar que sigui per reduir la petjada prevista inicialment en uns terrenys propietat dels ajuntaments de Gavà i Viladecans en un 99,5%. Ho seguirem de prop. 

Ara bé, aturar el Pla i replantejar-lo de dalt a baix, com hem exigit en nombroses ocasions des del grup d’ERC Viladecans, depèn de la voluntat política dels dos socis de govern. Aquí no hi ha propietaris de solars amb drets adquirits o interessos particulars com a Oliveretes o el Pla de Llevant. Però si l’equip de govern està disposat a perdre aquesta nova oportunitat que brinda la CTU encara quedarà la via judicial. Per això ens hem sumat aquesta tardor a la causa que promou la plataforma veïnal Salvem Can Sellarès per aturar el PMU als tribunals. La plataforma ha obert un compte bancari per recaptar fons entre persones, entitats i organitzacions que estiguin en contra de la reforma urbanística i demana la solidaritat de la població. 

El segon correctiu ha arribat, com deia, a principis de desembre de la mà del TSJC. I aquest sí, arriba al moll de l’os. El tribunal ha anul·lat de ple dret el PDU del Delta del Llobregat que va impulsar el 2015 l’últim govern d’Artur Mas amb els ajuntaments socialistes de Gavà, Sant Boi i Viladecans després del bluf d’Eurovegas. La sentència considera que s’han vulnerat les competències previstes a les normes urbanístiques, ja que hauria d’haver estat l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) l’encarregada de promoure la reforma en lloc de la Generalitat. La Sala del Contenciós Administratiu entén que els objectius del Pla tenien un abast supramunicipal en cap cas superior al propi de l’AMB i, per tant, hauria d’haver estat aquesta administració la responsable d’elaborar i aprovar inicialment i provisionalment el PDU. 

El Pla director urbanístic del Delta va aixecar un fort rebuig entre entitats ecologistes i formacions polítiques com ERC, ja que amenaçava diversos espais naturals i agraris dels tres termes municipals. En el cas de Viladecans, representava esgarrapar terrenys sense urbanitzar de la plana deltaica per destinar-los a usos hotelers, d’oficines i terciaris a Can Sabadell (prop de Mercaflor) i al Serral Llarg (al costat de l’autovia de Castelldefels). També incloïa la conversió de diverses finques en sòl no urbanitzable d’especial protecció pel seu valor agrícola, en benefici i consolidació del Parc Agrari del Baix Llobregat. Quelcom que caldrà tornar a garantir en futurs planejaments. 

ERC Viladecans va participar en un contenciós contra el PDU del Delta del Llobregat al costat de DEPANA i altres formacions polítiques del territori. Aquell intent d’aturar el Pla va ser desestimat en primera instància pel Jutjat del Contenciós Administratiu, però finalment el TSJC ha estimat una altra causa presentada per un grup de propietaris de terrenys afectats, descontents amb la requalificació de les seves parcel·les. Sense donar-los la raó pel que fa a les seves pretensions, el Tribunal sí que ha considerat que el PDU es va tramitar i aprovar de forma improcedent i n’ha declarat la nul·litat. Una decisió que no és ferma i encara es podria recórrer al Tribunal Suprem per part de la Generalitat i els tres ajuntaments implicats. 

La sentència arriba poc després que el mateix TSJC hagi anul·lat el Pla director urbanístic de reforma de la Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat, impulsat també pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ajuntament socialista de Núria Marín amb l’objectiu d’urbanitzar els últims terrenys agrícoles de la segona ciutat més poblada de Catalunya. Simptomàtic i demostració que alguns s’equivoquen en la seva estratègia de futur per al Baix Llobregat. 

Cal recordar que l’AMB està redactant el nou Pla director urbanístic metropolità (PDUM), una oportunitat ideal per reconduir l’urbanisme del Delta del Llobregat i deixar enrere models de creixement que van en contra de la sostenibilitat i de les polítiques contra el canvi climàtic. Jo mateixa vaig tenir l’oportunitat de participar fa pocs mesos com a regidora d’ERC Viladecans en una de les sessions de participació prèvies. Allí tothom va convenir en la importància de preservar els terrenys agrícoles i els espais naturals del nostre entorn. 

Esperem que aquestes sentències del TSJC facin reflexionar al nostre Ajuntament i, en general, al PSC del Baix Llobregat, i que serveixin per aturar les seves ànsies expansives, l’aposta per la totxana. El govern de Carles Ruiz i els seus socis de Viladecans en Comú tenen una oportunitat d’or per posar en pràctica els seus copiosos discursos sobre sostenibilitat, agenda urbana i emergència climàtica. Aquest PDU és fruit de les receptes que es van aplicar per sortir de la crisi de 2008 i si alguna cosa hem d’aprendre és a evitar caure en els mateixos errors. El Delta, el Parc Agrari, és un tresor que tenim al costat de casa, al costat d’una gran metròpoli, sotmès a múltiples pressions, i tenim el deure i l’obligació de salvaguardar-lo per a les futures generacions. Des d’ERC lluitarem per preservar-lo sempre.

Myriam Moysset