dijous, 15 de juliol del 2021

Encarni Ropero i Virgínia Uceda ens parlen de Vilawatt i la transició energètica

El recent increment de les tarifes de la llum, que només es pot pal·liar amb un canvi d’hàbits que moltes famílies perceben com a molt forçat o fins i tot inassequible, ha posat damunt la taula el consum d’electricitat. 

El fet que la transició energètica reclami no amuntegar el consum familiar, comercial i industrial en unes poques hores; el fet que el cost de la potència (és a dir, la part fixa de la nostra factura) hagi baixat o el plantejament de rebaixar l’IVA del 21 al 10 % no aconsegueixen consolar-nos gaire. Tots, totes, estem expectants davant la clavada que preveiem.

Parlem de tot plegat amb la Virgínia Uceda i l’Encarni Ropero. Les podeu trobar cada dia a l’oficina de Vilawatt, al costat del mercat municipal de la Constitució. Elles són la part visible d’aquest projecte innovador que va merèixer el 2016 un premi europeu (Urban Innovative Actions) acompanyat d’una important subvenció que va permetre posar-lo en marxa i adequar edificis públics i residencials per tal de reduir-ne el consum elèctric i de potenciar l’energia verda.

Han passat cinc anys. El projecte ja camina i ha entrat en una nova etapa. Moltes persones hem canviat de proveïdor de llum i ara tenim contracte nou a través de Vilawatt, però tot i això les seves possibilitats encara són grans desconegudes.

Encarni, Virgínia, què aporta Vilawatt a Viladecans?

De fet l’objectiu de Vilawatt és fer de Viladecans una ciutat implicada en la transició energètica. Perquè cada dia tots plegats som una mica més conscients que això del canvi climàtic és ja una realitat que ens està afectant molt i que, si no aconseguim aturar-lo, encara ens afectarà més.

Què vol dir en aquest cas la transició energètica?

D’entrada vol dir fer servir una energia absolutament neta, una energia que no fa emissions de CO2 i que per tant no contribueix al canvi climàtic. Amb el Vilawatt es va buscar una comercialitzadora d’energia (Aura energia) que només parteix de l’energia renovable. 

També es pretén promoure la instal·lació de plaques fotovoltaiques, per part de particulars, d’empreses i d’equipaments municipals. D’aquesta manera no només pots consumir l’energia que tu mateix produeixes, sinó que l’excedent es pot repartir entre els veïns propers. 

Si algun veí es vol instal·lar plaques pot trobar alguna mena de suport?

I tant. D’entrada, trobarà suport tècnic per fer la instal·lació. Un tècnic es desplaça al domicili per veure com es pot fer. Després hi ha informació sobre possibles subvencions i també ajuts per part de l’Ajuntament, que fa una bonificació del 50 % de l’IBI durant tres anys i del 95 % de la llicència d’obres. 

El 2019 es van concedir uns premis a l’eficiència energètica, tant per a comunitats de veïns com per a particulars. Es tracta d’incentivar aquest camí tant com es pugui. 

Contractar la llum amb Vilawatt surt més barat?

Al principi, sí... La nostra tarifa estava molt ben posicionada en el mercat lliure, fins a l’actual pujada, en què les tarifes de les comercialitzadores s’han igualat. Però hi ha diversos factors amb què Vilawatt aconsegueix abaratir la factura. Per exemple, el preu de la potència és el mínim que estableix el BOE. Altres companyies hi carreguen una mica més.

En primer lloc, però, perquè ajudem les persones a entendre la seva facturació. I ho fem a la nostra oficina, presencialment. La gent sap on trobar-nos.

Moltes famílies tenen contractada una potència excessiva en relació al seu consum. Vol dir que la part fixa de la seva factura és innecessàriament alta. Ajustar això ja sol abaratir el cost d’entrada. A aquest desconeixement per part dels consumidors s’hi suma la poca transparència de les grans comercialitzadores.

D’altra banda anem treballant per difondre criteris d’adequació de les llars. A través de tallers s’expliquen de forma senzilla formes de rebaixar el consum domèstic: des d’informar sobre el consum elevat de determinats electrodomèstics a informar dels avantatges de les bombetes de leds o del tancament eficaç de portes i finestres, de l’ús de veles i persianes, o de com aïllar l’interior de les cases. Això ha quedat una mica aturat amb la pandèmia. 

I això de la moneda local, què és i quina relació té amb Vilawatt?

Sàpigues que la moneda local també es diu Vilawatt i que un Vilawatt equival a un euro. Promoure el comerç local és una altra mesura de transició energètica. Quan comprem coses per internet o comprem articles que requereixen ser transportats milers de quilòmetres, contribuïm no només a l’emissió de CO2 sinó que també perjudiquem els botiguers del barri, que a més a més presten un servei d’assessorament insubstituïble que és un plus de qualitat.

Ara, una de les mesures Covid que ha potenciat l’Ajuntament per rescabalar i promoure els comerços locals és la compra dels bons Vilawatt. Cada persona, tingui o no contractada la llum a través del nostre projecte, pot comprar fins a 4 bons de 25 euros per gastar en les botigues adherides a Vilawatt. L’ajuntament dobla aquesta quantitat, de manera que tu pots gastar-te 100 euros en bons i aquests 100 euros es converteixen en 200. D’aquesta manera no només s’ajuda el comerç, sinó que s’ajuda el ciutadà. També determinats ajuts municipals es donen en moneda Vilawatt. 

Però com funciona això?

Es gestiona a través d’una APP que pots descarregar-te al teu telèfon i a través de la qual pots demanar els bons i pots fer els pagaments a les botigues.

Quins altres avantatges té Vilawatt?

En té un de potent: la participació en l’associació Vilawatt, que s’acaba de constituir en plena pandèmia. Totes les persones que tenen contractat el subministrament elèctric a través de Vilawatt automàticament passen a ser socis d’una entitat: l’associació Vilawatt. Fer créixer aquesta associació pot permetre negociar millor amb les comercialitzadores o tirar endavant nous projectes.


La proposta Vilawatt:

- Utilització d’energies 100% renovables
- Contractació adequada a les nostres necessitats del consum elèctric
- Assessorament i formació per reduir el consum
- Ajuts i assessorament per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
- Promoció del comerç de proximitat a través de la moneda local
- Participació democràtica en la seva gestió

Aquesta associació és la propietària de Vilawatt?

No ben bé. Vilawatt depèn d’un consorci público-privat, del qual l’associació forma part i l’Ajuntament és qui realment hi té més poder. Però òbviament enfortir l’associació a través de la participació és reforçar els interessos dels associats. 

I, per acabar, què ens podeu dir de l’increment de la tarifa de la llum?

De fet aquesta tarifa en hores diferents del dia ja existia, però no tothom l’havia adoptada, segurament perquè la diferència entre una tarifa plana i una tarifa segmentada no era tan acusada. Ara és una obligació per a tothom, per canviar els hàbits de consum. Si tothom consumeix simultàniament, la infrastructura que fa falta per mantenir el sistema es dispara, mentre que en altres moments és sobrera. Si s’equilibra el consum al llarg del dia i de la nit tot plegat esdevé més sostenible. 

De fet, malgrat l’ensurt inicial, potser la gent no ho notarà tant, si procura adaptar-se mínimament als nous horaris, encara que no sempre és fàcil o possible. Però hi ha mesures compensatòries: l’abaratiment del preu de la potència, com hem dit abans, i la rebaixa temporal de l’IVA. Qui ho notarà més, sens dubte, seran els comerços, els quals segur que no podran redistribuir el seu consum al llarg del dia, perquè les botigues estan obertes justament durant les hores punta. 

Però Vilawatt també deu tenir algunes pegues, oi?

Una, segur que és el fet de no poder fer, segons la llei, bons socials per a les persones més vulnerables econòmicament. Una altra és que el camí de les fotovoltaiques està envoltat de burocràcia, de poca o nul·la disposició per part de les grans companyies, i cal una certa determinació per tirar-ho endavant. Tampoc l’increment de les factures i la forma com s’ha fet no ajuden. 

Però malgrat tot, creiem que Vilawatt val molt la pena. El seu gran repte és arribar a constituir una comunitat que s’abasti a si mateixa amb eficiència.

Doncs res més. Que la mandra o el desconeixement no ens impedeixin de buscar els camins més eficaços per lluitar contra el canvi climàtic i, com aquell qui diu, per consumir menys energia.

Mercè Solé