La Rambla de Viladecans és un dels espais urbans amb una major significació ciutadana en el municipi.
L’evolució que ha experimentat la ciutat, els canvis que s’han produït en la mobilitat, i els canvis socials i d’hàbits d’oci i de consum de la població han fet que la Rambla hagi perdut aquest paper significatiu que ara volem recuperar.
La urbanització que ha arribat fins als nostres dies data dels anys 80 i fruit d’aquestes circumstàncies es fa necessària la seva renovació.
Durant el primer semestre de l’any 2021, i amb l’objectiu de dinamitzar i iniciar els treballs de remodelació de la Rambla de manera participativa es van desenvolupar 8 accions pilot que van anar treballant el que volem que sigui la Rambla un cop estigui reformada.
Les accions pilot ens ha permès trobar solucions a limitacions que es van detectar al 2017 i que els ciutadans i ciutadanes de Viladecans experimenten en el seu dia a dia. Així podem parlar d’una major diversificació d’usos en l’espai públic, millorar el verd i el mobiliari, l’accessibilitat i la mobilitat i dinamitzar l’activitat econòmica. Entre les diferents accions pilot destaco que hem celebrat Sant Jordi a la Rambla amb l’objectiu d’atreure i testar activitats de la ciutat a la Rambla, hem vermutejat a la Rambla per tal de fomentar el comerç i promocionar la restauració de la Rambla i també hem portat la Fira de Sant Isidre a la Rambla i altres fires i mercats.
A la vessant més comunitària hem realitzat activitats i jocs infantils per recuperar l’espai públic pels infants, hem posat en comú la memòria històrica de la Rambla organitzant passejades i portant imatges antigues al carrer i hem fet tallers col·laboratius per crear xarxa i participació…
Finalment, pel que fa a la vessant més física, hem fet accions per reflexionar sobre la pacificació de l’espai públic i la millora de la connectivitat. Hem fet un exercici de reapropiació de l’espai públic utilitzant mobiliari divers per pensar altres maneres d’estar a la Rambla i hem identificat quins són els referents de la Rambla que ens orientin en quin és el carácter que ha de tenir la futura Rambla de Viladecans.
El resultat d’aquestes accions ens ha permès elaborar unes estratègies d’actuació en els àmbit comunitari, econòmic i físic per anar implementant en els propers mesos en aquest procés de transformació de la Rambla. També ens ha permès disposar d’un avantprojecte d’urbanització a partir del qual engegar ara la redacció del projecte executiu.
És clar que després d’arrencar el “Ramblegem”, Viladecans vol una Rambla en què es potenciï l’activitat econòmica, que sigui un espai per a la cultura de proximitat, un espai lúdic, comunitari i un espai de recuperació de la memòria. També ha de ser un espai de governança i de sociabilitat, per passejar i passar una bona estona. Per últim, en aquest escenari de transició climàtica, ha de ser un espai més verd i acollidor, més habitable i sostenible.
Actualment estem en una etapa de treball conjunt i immersos de ple en la redacció del projecte executiu que ens permeti començar la reforma física l’any vinent. L’execució de les obres estará dividida en diverses fases degut a la complexitat i pressupost de l’obra.
Alhora, es comencen a implementar aquestes estratègies donant continuïtat al grup de treball anomenat “Amics i Amigues de la Rambla”, que lideren aquest procés tant important per a la nostra ciutat.
Richard Calle
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada