dilluns, 15 de novembre del 2021

Inauguració i recorregut guiat per les barraques de vinya restaurades

Fotografia: Jaume Muns

Finalment, un cop completada tant la restauració com el condicionament de l’entorn, el passat diumenge 17 d’octubre vam poder fer la inauguració, com calia, de les barraques de Cal Griveta, Cal Mitjà i de Pere Baqués. 

Tots els integrants del Grup de Pedra seca del Grup Tres Torres en teníem moltes ganes i la il·lusió amb que vam preparar-ho tot va quedar a bastament satisfeta. La convocatòria va ser un èxit, tant pel nombre d’assistents, 150 persones, com per l’acollida i felicitacions que vam rebre per la feina feta. 

Com ja sabeu, vam organitzar dos grups. Els qui estaven més en forma van pujar per la banda de Sant Climent i la resta ho van fer des de Viladecans pel camí de la Verdera. 

Fotografia: Tomàs Caroz

La pujada des de Sant Climent comença per un antic camí de carro, com mostren les empremtes deixades per les rodes a les pedres; segueix pel damunt d’un magnífic mur de desempedregament que, inicialment, marca la separació entre propietats i acaba, ja convertit en el camí de cornisa que separa els termes de Viladecans i Sant Climent, en el tram final del camí de la Verdera que du de Viladecans a l’ermita de Sant Ramon. A mitja pujada, vam fer una aturada per veure la barraca de Cal Griveta. A l’entrada del corriol que porta a aquesta barraca vam veure una fita que hi ha, trencada i, al final del camí de cornisa, una altra, aquesta sencera; ambdues marquen la separació entre els termes de Viladecans i Sant Climent.

Un cop arribats al camí de la Verdera vam baixar fins a trobar-nos amb el grup que pujava des de Viladecans, per aquest mateix camí, en el punt on el passat setembre havíem col·locat les rajoles amb dites de Sant Ramon. Tots plegats vam seguir fins la barraca de Pere Baqués, on vam fer els imprescindibles agraïments a tothom que ha col·laborat d’una o altra manera a la recuperació d’aquest patrimoni popular: els propietaris de les finques on són les barraques, el Grup de Pedra Seca, els Amics de la poesia de la llibreria Els Nou Rals i, a tots els qui ens van acompanyar aquell matí. A més, en Jaume Lligades, va fer una explicació sobre la construcció en pedra seca, en general, i sobre les tres barraques que estàvem inaugurant, en particular. 

Per acabar, ens vam adreçar a la barraca de Cal Mitjà. A l’inici del camí que du a la barraca vam veure el marge que, expressament, havíem deixat a mig fer per poder mostrar els diferents estadis de construcció d’aquest element tan característic dels camps de vinya situats en terrenys com aquests de la muntanya del Montbaig. A Cal Mitjà, vam penjar una trentena de fotografies que mostraven el procés de restauració de totes tres barraques, l’estat com les vam trobar i el resultat final després de la nostra intervenció. Una mica de cava i unes patates fregides van acompanyar la cloenda de l’acte en un ambient plenament festiu.

Vicky Herrero Garcia

Fotografia: Rosa Piñol

* El dia 17 d’octubre celebràvem amb gran alegria la inauguració de les barraques; dissabte 6 de novembre, lamentàvem l’agressió que ha patit la barraca de Cal Mitjà –han destrossat les rajoles amb el nom i el vers que havíem col·locat, a més del rètol on demanàvem respecte per l’entorn. Tanmateix, seguirem recuperant aquest patrimoni amb la mateixa il·lusió i ganes que fins ara.