dilluns, 15 de maig del 2023

Ficció digital a la Biblioteca de Viladecans

Les sessions del Laboratori de Ficció digital (videojocs) han estat una de les iniciatives que la Biblioteca de Viladecans ha desenvolupat els últims mesos a l’Institut Josep Mestres i Busquets. Deu alumnes de 1r de l’ESO han pogut participar i gaudir dels tres tallers de jocs que s’han realitzat amb la participació del personal bibliotecari. Un projecte que es preveu que es pugui continuar fent a la tornada a l’espai de la Biblioteca, un cop finalitzades les obres.

El Laboratori de Ficció digital va néixer l’any 2020 des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona sota la direcció de l’especialista en literatura i ficció digital infantil i juvenil, Lucas Ramada Prieto. Es va començar a treballar a partir de la mostra de videojocs de la sala Zooom del CCCB, creada en el marc de l’exposició Gameplay: Cultura del videojoc on hi havia una selecció de jocs que deixava de banda els títols més comercials i coneguts en favor d’obres independents que plantegen reflexions i diverses maneres de jugar –des de la competició i la cooperació a, fins i tot, la contemplació– que trenquen molts dels prejudicis que es tenen sobre el videojoc i mostren les seves extraordinàries possibilitats expressives i creatives.

Els professionals de diverses biblioteques de la Xarxa, entre elles la Biblioteca de Viladecans, participen en un grup de treball que es va crear en un primer moment i que té per objectiu descobrir les diferents formes d’experimentar el món del videojoc i la ficció digital i, així, introduir els videojocs als centres bibliotecaris com a part important de la cultura que ja són.

Fruit d’aquest treball, les diferents biblioteques organitzen una sèrie de dinàmiques i activitats centrades en el mateix acte de jugar en què participen infants i adolescents. Aquestes dinàmiques o Clubs de (vídeo) joc són un exercici de reflexió col·lectiva per crear un nou coneixement compartit entorn de la literatura digital infantil i juvenil, on els professionals de les biblioteques esdevenen mediadors en ficció digital.

L’alumnat de l’institut que ha participat en aquestes primeres sessions va reflexionar al voltant del tema Escollir, importa? Després de xerrar sobre els hàbits de jocs, es va jugar a propostes on la presa de decisions i camins era determinant. Aquests videojocs van ser A duck has an adventure, Ord i Mitoza. Aquesta primera experiència ha resultat enriquidora tant per a l’alumnat com per als responsables del programa, ja que van sorgir converses interessants i inspiradores així com un intercanvi de coneixements i experiències al voltant de la ficció digital.

Per aquest motiu, l’objectiu del programa és oferir sessions obertes a la resta del públic infantil de la ciutat quan es reprenguin les activitats a l’edifici propi de la Biblioteca.

Aterratge

Eva Piquer

Barcelona: Club Editor, 2023

La protagonista d’Aterratge decideix volar a Islàndia amb tres desconeguts per fotografiar-se dins la carcassa d’un avió estavellat el 1973. Una decisió que mai hauria pres abans de Tot Allò. Però el viatge desperta alguna cosa al fons del pou. Aquesta història l’apassiona i atia el vell instint de furgar. Una altra decisió, escriure al pilot que va caure fa cinquanta anys. El Gregory respon, li explica tots els detalls de l’aterratge sense mica de literatura. I ella, que veu símbols a cada cantonada, s’adona que no pot passar-se el futur fent veure que el passat no ha passat. L’intercanvi entre aquestes dues persones allunyades per tot –la geografia, el temps històric, la condició, i una pandèmia per torna– produeix un joc de miralls. Afloren preguntes com no se’n fan en la vida corrent. Sobre la possibilitat de la desgràcia, sempre. Sobre el coneixement que alguns tenen del fons del pou. Sobre la impossibilitat aparent de sortir-ne, i sobre el flux imperiós de la vida, d’atzar en atzar. Entremig, una pandèmia, amics i lectures que són bots salvavides. Concreta, exacta i tibant, aquesta novel·la indaga en la gran por que centra qualsevol vida.

Los 500 mejores álbumes de la historia

Bilbao: Liburuak, 2022

L’editorial Liburuak ha editat el llibre Los 500 mejores álbumes de la historia, de Rolling Stone. Un volum d’exquisida factura visual (256 pàgines amb grans fotografies i les portades de cadascun dels discos així com l’elaborat amb les votacions d’un panell d’artistes, compositors, productors, periodistes i membres de l’equip de la revista (entre els músics figuren Beyoncé, Taylor Swift, Stevie Nicks o Billie Eilish), i en el qual si alguna cosa es visualitza clarament és la revaloració de la música negra i de la música feta per dones. Tan discutible com qualsevol altra llista, però ple de discos incontestables. El llibre és una celebració de la gloriosa història d’un format, el de l’àlbum que ens explica una història en una seqüència particular, que continua sent el gran test creatiu per a qualsevol músic que aspiri a perdurar, per molt que les successives transformacions de la indústria hagin amenaçat (sense èxit) amb reduir-lo a l’obsolescència.

Missió hibernació

Cathon

Barcelona: Bindi Books, octubre de 2022

La Mimosa i en Sam són dos bons amics que viuen plàcidament al bell mig del jardí. Junts resolen misteris i donen un cop de mà als animals que hi viuen. Un còmic divertit i enginyós per als més petits! En aquest nou conte, els dos amics investigaran com hivernen els animals al bosc. Aconseguiran adormir-se?