dilluns, 15 de maig del 2023

Treballant per una atenció primària més propera: Diagnòstic de Salut Comunitari

 

Els professionals de salut estem treballant per impulsar una atenció primària i comunitària més forta, proactiva, accessible, propera, resolutiva i longitudinal, per tal de fer que les necessitats socials i de salut de les persones es situïn en el centre del procés d’atenció. Això vol dir que les accions per aconseguir aquest objectiu han de tenir un abordatge tant a nivell individual, en els diferents centres d’atenció primària de la ciutat, com a nivell col·lectiu, amb l’activitat comunitària.

Una part important de la feina dels professionals sanitaris de l’atenció primària són les activitats comunitàries. Aquestes són activitats dirigides a promoure la salut, augmentar la qualitat de vida i el benestar social i potenciar la participació de les persones que formen una comunitat. Quan parlem de comunitat ens referim a l’àrea bàsica de salut del CAP Mas Font, CAP Maria Bernades, CAP Montbaig i Línia pediàtrica de Viladecans. En aquests centres hem iniciat el que anomenem un procés comunitari o diagnòstic de salut comunitari; un estudi que avalua l’estat actual de salut de la població, els problemes més importants, per prioritzar activitats comunitàries que més s’adapten a la nostra població.

Per realitzar un diagnòstic de salut cal conèixer l’estat dels determinants de salut (condicions polítiques, socioeconòmiques, culturals, mediambientals, condicions de vida i treball, xarxes socials i comunitàries, estils de vida individuals, edat, sexe), les seves necessitats i problemes de salut, al mateix temps que s’identifiquen el que s’anomenen els actius en salut (entenem per actius qualsevol factor que millora la capacitat de les persones o grups per mantenir la salut i el benestar).

El diagnòstic de salut comunitari es configura a partir de dades quantitatives, disponibles en diferents fonts d’informació públiques, i qualitatives, obtingudes a partir de les opinions expressades per veïns i professionals de la salut. L’informe de salut és una eina de treball per a la presa de decisions a l’hora d’establir les prioritats de les intervencions en salut de la comunitat.

Durant el primer trimestre del 2023, les comissions de comunitària dels centres de salut de la ciutat han sumat els esforços per tirar endavant aquesta anàlisi, però és important que la nostra població entengui aquesta prioritat. El segon cap de setmana de maig, amb la Fira de Sant Isidre, tenim una bona oportunitat per realitzar aquest contacte amb la població. Per aquest raó, enguany els centres d’atenció primària hi serem presents, oferint activitats de prevenció i promoció de la salut dins aquest espai ludicofestiu que ofereix la fira. Els professionals dels nostres equips aprofitem per coneixe’ns i reconeixe’ns amb l’objectiu d’establir xarxes de cooperació i intercanvi de necessitats en salut.

Una altra acció és la participació a la mostra dels pagesos, aportant el nostre granet de sorra amb una panera de gra creada i confeccionada pels usuaris del grup de solitud. Una mostra més de la importància de posar el focus en la comunitat per acompanyar i sostenir tots els processos de salut i els seus determinats.

Iniciem doncs un camí on tots i totes sumem.



Maria Bonich Piqué

Grup motor de Salut Comunitària

Atenció Primària Ciutat de Viladecans