dijous, 15 de juny del 2023

Un estiu amb salut

                                              
Som a les portes del solstici d’estiu i els teus equips d’atenció primària et convidem a gaudir d’un estiu amb salut, amb seny i responsabilitat.

Tenim nombroses referències on es descriuen els efectes negatius de les variacions tèrmiques sobre la salut. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat que varia entre el 12% i el 40% als països desenvolupats, especialment en persones grans i aquelles que tenen patologies cròniques.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut juntament amb la participació de diferents entitats d’atenció a la ciutadania vulnerable es crea  el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) a Catalunya. Podeu consultar diferents consells aquí.

Un any més, la campanya d’estiu fa una crida a la població a gaudir d’aquesta època de l’any amb prudència i responsabilitat. En un escenari on les onades de calor són més habituals, primerenques i freqüents, el Departament de Salut llença una bateria de consells per minimitzar els seus efectes negatius com la deshidratació, els cops de calor, la exposició al sol o les cremades solars. Amb l’objectiu de predir amb la màxima anticipació les possibles situacions meteorològiques de perill i minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut, des dels equips d’Atenció Primària de Viladecans us volem recordar les següents recomanacions:

A CASA:

Tanqueu les persianes quan hi toca el sol.

Obriu les finestres durant la nit.

Estigueu-vos a les zones més fresques.

Refresqueu l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores del dia en espais climatitzats (centres comercials, casals, cinemes...).

AL CARRER:

Ingerir líquids, fins i tot sense tenir set.

Evitar ingerir aliments calents.

Eviteu sortir al migdia, quan fa més calor.

Porteu una gorra o un barret i utilitzeu roba lleugera que no sigui ajustada.

Mulleu-vos una mica la cara i la roba.

Durant les hores de més sol, vigileu en els trajectes en cotxe i no deixeu les finestres tancades quan algú es queda dins.

Limiteu l’activitat física intensa.

Si coneixes persones grans, vulnerables, que viuen soles, o tens cura d’infants, ajuda’ls a seguir aquests consells.

Aquest estiu, fes de l’aigua la teva gran aliada; de la crema solar, el teu millor vestit; del soroll del ventilador, la teva banda sonora; i de l’ombra de un arbre, el teu millor racó.

Equips d’Atenció Primària
Ciutat de Viladecans