dissabte, 15 de juliol del 2023

Cap vocació no paga factures (tampoc a l’escola bressol)

 


L’abril de fa dos anys, a casa ens va tocar la loteria. No va ser la grossa de Sant Jordi, sinó una plaça en una Escola Bressol Municipal de Viladecans. Pot semblar una comparació un pèl agosarada, però el cert és que nosaltres ho vam sentir així. Sabeu quant costava, llavors, la quota mensual en una llar d’infants privada? Entre 500 i 600 €, si l’infant es quedava a dinar o necessitava algun servei addicional. Sabeu quant vam pagar l’any passat a la pública? Poc més de 300 € mensuals. Que també costen de pagar, però no tant.

Conciliar és molt car, i per això la conciliació sovint es considera un luxe al qual no tothom té accés. Molts ajuntaments, també el de Viladecans, fan un esforç importantíssim per oferir un bon servei d’escola bressol pública a preus assequibles. Comparant-nos amb altres ciutats veïnes, hem de celebrar l’aposta política que va fer el nostre consistori per crear una xarxa d’escoles bressol de titularitat municipal (tot i que de gestió indirecta) que, a més, funciona molt i molt bé. I ja que parlem de diners, és just recordar el deute històric de la Generalitat cap als ajuntaments pel finançament de la petita infància, al qual suma, ara, la progressiva gratuïtat de l’Escola Bressol posada en marxa el curs passat.

Més enllà de qui paga la factura, en allò que tothom està d’acord és en el valor social i didàctic de les escoles bressol. En un moment en què necessitem millorar els resultats educatius dels nostres infants i joves, ningú dubta de l’èxit pedagògic que han suposat les llars d’infants ni de la importància de l’ensenyament infantil no obligatori en el desenvolupament integral de la canalla. Les llars de bressol no són només un indret d’esbarjo o per deixar els infants mentre els progenitors treballem. Si mantenim aquest posicionament, les estarem menyspreant.

És evident, doncs, que cal cuidar i alimentar l’educació infantil en aquesta primera etapa i això passa, obligatòriament, per cuidar també les seves professionals. Fa més d’un any que sindicats i patronal estan debatent el conveni col·lectiu per a les escoles bressol privades i de gestió indirecta, com és el cas de Viladecans, sense arribar a cap acord. Per aquest motiu, durant la darrera setmana de juny les educadores de la xarxa d’escoles bressol municipal de la ciutat es van sumar a les aturades parcials d’àmbit estatal convocades en defensa dels seus drets laborals, socials i salarials, i per reclamar un conveni coŀlectiu que dignifiqui les seves condicions de treball. Amb uns sous congelats des de fa ¡catorze anys!, les educadores exigeixen recuperar el seu poder adquisitiu i pactar una taula salarial d’acord amb la responsabilitat de la seva tasca educativa i amb la formació que se’ls exigeix.

El pròxim setembre la meva filla començarà “el col·le dels grans”. Des que va trepitjar per primera vegada l’Escola Bressol Municipal La Marina sento que vull escriure alguna cosa per agrair l’expertesa, empatia, i dedicació del seu equip humà. Ara, aquest sentiment s’ha convertit en una obligació per a mi i en una petició per a les famílies: si de veritat creiem en una educació pública i de qualitat, també quan no és obligatòria, recolzem les educadores dels nostres fills i filles. Si de veritat creiem en la conciliació familiar, també en la seva, fem-los costat. Si de veritat creiem que tothom ha de tenir un sou digne, donem-los suport. Perquè ni la seva vocació els pagarà les factures, ni el seu desencís amb la vocació afavorirà la nostra societat.

Vanessa Rodríguez