Parlem de soledat no desitjada referint-nos al sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola que es pot atribuir a un canvi sobtat en el cicle vital d’una persona (enviudar, pèrdua d’amics i familiars, fer-se gran...). Tot això, afavoreix la pèrdua de salut, de benestar i l’augment del risc d’exclusió social.
La soledat no desitjada en les persones d’edat avançada és una qüestió de gènere i de classe social que perpètua discriminacions, ja que són les dones grans amb menys recursos les que tenen sentiments més intensos de soledat no desitjada.
Actualment, a l’Estat espanyol, les persones que viuen soles representen aproximadament 2 milions. A Catalunya, 660.000 persones. S’estima que, en percentatges, les persones que pateixen soledat no desitjada són:
• 23% de les persones més grans de 65 anys.
• 43% de les dones de més de 85 anys.
Parlem de soledat quan hi ha un desajust entre la quantitat i la qualitat de les relacions socials que tenim i les que voldríem, i està lligada a moments de transició vital. Es considera que pateixen soledat no desitjada les persones que se senten abandonades, les que troben a faltar la companyia dels altres, o les que no tenen prou persones a qui poden recórrer en cas de necessitat o en qui poden confiar plenament.
En comparació amb la població que està acompanyada, les persones soles presenten unes prevalences més elevades en determinades malalties, i la percepció del seu estat de salut també és pitjor:
• Depressió: un 39,3% davant del 6,9% de les persones acompanyades.
• Ansietat crònica: un 37,8% davant del 7%.
• Malalties del cor: un 6% enfront del 0,8%.
Les causes més freqüents de la soledat no desitjada en la gent gran són: pèrdua de la parella, presència de malalties mentals, empitjorament de la salut, reducció de les activitats socials, viure amb una persona dependent, deixar de rebre atenció per part de persones cuidadores, emancipació de fills i filles, jubilació i violència masclista.
Tenint en compte l’impacte que pot tenir la soledat no desitjada en la salut, benestar i qualitat de vida de les persones grans, cal conèixer que, l’equip de salut comunitària de Viladecans, compta amb iniciatives per a pal·liar-la, tals com: Casals d’avis, xarxes comunitàries, grups psicoeducatius, tallers d’Estimulació Cognitiva, activitats de lleure, activitats formatives, tallers de Manualitats, voluntariat.
Si et trobes sol o sola, els professionals dels centres d’Atenció Primària de Salut de Viladecans estem al teu costat. Parla amb nosaltres, T’ESCOLTEM!
Equips d’Atenció Primària Ciutat de Viladecans
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada