dilluns, 15 de gener del 2024

A buscar els enciams, tortugues!

 

Dintre del món dels jocs de taula moderns pots trobar un bon grapat de títols infantils. Alguns són molt coneguts, com Monza, Animal sobre Animal, Rhino Hero, El Laberinto Mágico, Carcassonne Junior... No obstant, n’hi ha uns altres que són força bons i que malauradament passen una mica desapercebuts, com és el cas del títol de què avui us parlaré. I és que els jocs infantils, tot i que el seu públic objectiu són els nens de  2 a 7 anys més o menys, porten algunes mecàniques interessants que agraden molt els adolescents i els adults.

Carrera de tortugues és un d’aquests jocs infantils especials. Va veure la llum ja fa anys per l’editorial Homoludicus, actualment absorbida per Devir. Es va descatalogar i era complicat trobar-lo si no era d’importació o de segona mà. L’editorial 2 Tomatoes va agafar la llicencia del joc i el va rellançar al mercat un cop més fa dos anys aproximadament. Encara es por trobar a les botigues, per si estiguessis interessat a adquirir-ne una còpia.

A Carrera de tortugues hi ha cinc tortugues: blava, vermella, groga, lila i verda. Totes es col·loquen a la casella Start del tauler, separades. Després, tothom rep una fitxa de tortuga, que indica quina tortuga té assignada cada jugador en aquesta partida. Els teus rivals mai han de saber quina tortuga ets, per tant, no els mostris aquesta fitxa. Per guanyar has de fer que la tortuga que tens assignada sigui la primera en arribar a l’última casella del tauler. Per últim, es barallen les 52 cartes que hi ha, es forma un munt de cara avall amb elles i cada jugador en rep una mà de cinc.

En el teu torn només has de jugar una carta de la teva mà i robar-ne una altra de la baralla. Sempre has de tenir cinc cartes. Mostren un dels següents símbols: +, ++, -, una fletxa o dues fletxes. També mostren una de les tortugues: la blava, la vermella, la groga, la lila o la verda.

Si has jugat una carta amb el símbol +, avança una casella la tortuga del color que indiqui.

Si has jugat una carta amb el símbol ++, avança dues caselles la tortuga del color que indiqui.

Si has jugat una carta amb el símbol -, retrocedeix una casella la tortuga del color que indiqui.

Si has jugat una carta amb una fletxa, avança una casella la tortuga més  endarrerida.

Si has jugat una carta amb dues fletxes, avança dues caselles la tortuga més  endarrerida.

Hi ha cartes que mostren una tortuga multicolor. Si jugues una carta d’aquestes amb els símbols +, ++ o -, pots moure la que vulguis. Les cartes que tenen una fletxa o dues fletxes sempre mostren una tortuga multicolor, ja que fan moure la més endarrerida, que pot ser qualsevol en cada torn.

Si una tortuga es mou a una casella on ja n’hi ha una altra, la que s’ha mogut es posa a sobre de la que ja es troba en la casella de destí, formant una pila. D’aquesta manera es poden donar situacions en què estiguin apilades les cinc tortugues alhora. L’única casella en què poden estar separades es en la de Start. Quan es troben apilades, sempre que moguis una tortuga has de moure també totes les que tingui a sobre. Per exemple, si la blava té a sobre seu la groga i la vermella i jugues una carta amb la qual pots moure la blava, aquesta arrossegaria també a les altres dues perquè estan a sobre d’ella. Les tortugues que estiguin a sota de la que has decidit moure es queden on estan. Per tant, i en resum, sempre que moguis una tortuga t’emportes també totes les que tingui a sobre, i es queden enrere les que estiguin sota d’ella.

Quan jugues una carta amb una fletxa o dues fletxes i la més endarrerida resulta ser una pila de tortugues, pots moure la que vulguis de la pila, arrossegant les que tingui a sobre, com sempre.

Es continua jugant així fins que una tortuga arriba a l’última casella del tauler. Arribat en aquest punt, tothom li dona la volta a la seva fitxa de tortuga per mostrar a la resta de quin color era. El guanyador és qui tingui la fitxa de tortuga corresponent a la que hagi arribat primer a l’última casella del tauler. Si a aquesta casella hi ha arribat una pila de tortugues, la guanyadora és la que es troba a sota del tot, per arrossegar a la resta.

Suposo que ja te n’hauràs adonat, però jugant amb menys de cinc jugadors queden tortugues que no tenen cap participant assignat. Aquestes tortugues es col·loquen al tauler durant la preparació de la partida de totes maneres i es mouen per ell quan es juguen les cartes corresponents. Per tant, pot succeir que arribi a l’última casella una que no estigui assignada a cap jugador. En aquest cas, tots els participants perden la partida. De fet, una de les gràcies del joc és precisament farolejar a la resta fent veure que ets un color que realment no ets. Així doncs, és un joc que s’adapta perfectament a qualsevol nombre de jugadors amb una edat recomanada de 5 anys en endavant, fet que fa que sigui bastant combinable entre participants d’edats molt diverses. Mentre que per a un nen segurament sigui només moure cap endavant o cap enrere les tortugues, per a un adult s’afegeix el component de mentir a la resta sense escrúpols. I això és el que fa especial Carrera de tortugues: regles simples i adaptable a nens de cinc anys en endavant i adults. I tot per un preu que ronda els 20 euros...

Cristian Becerra

(El Dado Dorado)