dilluns, 15 de gener del 2024

Llimbs sanitaris

El nostre sistema sanitari públic, excel·lent per la seva universalitat i cobertura, no només no s’ha recuperat de les retallades aplicades pel govern d’Artur Mas a partir del 2010, sinó que comença a presentar importants dèficits estructurals. Des de la manca de professionals qualificats (la recent reestructuració del servei de pediatria n’és una mostra) a l’endèmica infravaloració d’alguns sectors sanitaris. L’actual vaga d’infermers i infermeres n’és un indicador.

L’atenció primària té un paper clau en la salut de la població: per la prevenció, per la proximitat als usuaris, per la detecció precoç de malalties i de situacions de fragilitat, per la descongestió d’urgències dels grans hospitals, per l’atenció domiciliària de persones especialment vulnerables, per l’acompanyament en les malalties cròniques i en processos que acaben en la mort.

Perquè la salut té molt a veure amb la nostra forma de viure. L’equip que col·labora amb el Punt de Trobada ens ho fa notar a cada número, cosa que els agraïm. Ara bé, tots constatem que cada vegada l’atenció primària s’allunya més dels usuaris. N’hi ha prou a intentar demanar hora a través de “La meva salut”. Fer una consulta o establir una cita és una gimkana poc eficaç que sembla pensada per dissuadir els usuaris d’anar al metge.

Tot plegat produeix incertesa i desorientació, i entrebanca el necessari vincle entre usuaris i professionals, que facilita l’escolta i que pot estalviar també molt en medicació. Val a dir que l’actual vaga d’infermeria, l’oportunitat de la qual no qüestionem, deixa en els llimbs sine die totes les visites, analítiques, seguiments que han de facilitar la detecció de problemes i la millora de la salut de tots plegats. Calen actuacions a curt, mitjà i llarg termini planificades i que no facin recaure les solucions en el voluntarisme dels professionals.

Perquè no hem d’oblidar que hi ha sectors privats -i partits polítics- que es freguen les mans amb un mal funcionament de la Sanitat pública. El dret a una salut pública i universal per a tothom és fonamental i ens hi juguem molt.