dilluns, 15 de gener del 2024

Piscines a Oliveretes

 

Allà a la paret de l’antic Cine Moderno, a la cruïlla de la Carretera de la Vila amb l’Avinguda de la Generalitat, un gran anunci ens crida: “Viladecans, ara sí: Residencial Les Oliveretes”. I a sota, l’explicació: “Habitatges de 2, 3 i 4 dormitoris amb àmplies terrasses, zones enjardinades, piscina, zona de jocs infantils i pista de pàdel”. I perquè quedi clar quin és un dels grans atractius, una immensa foto que té, en primer terme... una piscina!

A mi em faria vergonya. Recordo fa un cert temps, quan l’Ajuntament feia propaganda de les meravelles del nou barri de Llevant que s’havia de construir, destacava, entre altres coses, que aquell nou barri seria un “ecobarri”. És a dir, un barri en què es tindrien molt en compte les exigències de la lluita contra el canvi climàtic i per la sostenibilitat, minimitzant al màxim tot allò que contribuís a la degradació del medi ambient, i promovent un tipus d’urbanisme i de construcció màximament sostenible.

Doncs ja es veu: blocs amb piscina! Ja dic, a mi em faria vergonya ser el promotor d’una urbanització així, o donar permisos de construcció per fer-la, o contribuir de la manera que fos a la seva existència. Estem ofegats per la sequera, i sabem que aquests episodis de manca d’aigua, que poden arribar fins a nivells d’emergència greu, s’han instal·lat per quedar-se ja entre nosaltres sense possible marxa enrere. I nosaltres, a Viladecans, fem un barri amb piscines.

Sens dubte, som uns artistes.

Josep Lligadas Vendrell