dilluns, 15 de gener del 2024

Any Nou, nous hàbits alimentaris

 

Com cada any, acaba Nadal i amb ell les reunions amb els nostres familiars, amics... Si mirem enrere, totes aquestes reunions han estat acompanyades de menjar: als dinars, sopars i en el picoteig. I és que menjar, també és un acte social.

No obstant això, amb l’inici del nou any, moltes persones es plantegen fites i entre la més comuna trobem la de prendre cura de la nostra alimentació i nutrició i assolir una pèrdua de pes.

La manera com ens alimentem té un impacte significatiu en la nostra salut i benestar general. En aquest article, explorem alguns consells i pautes clau per ajudar-te a assolir un estil de vida saludable, mitjançant una alimentació equilibrada i nutrició adequada.

El poder d’una dieta equilibrada

Una alimentació equilibrada és fonamental per mantenir una bona salut. Això implica consumir una varietat d’aliments de tots els grups en les proporcions adequades. Inclou una combinació de fruites i verdures fresques, grans integrals, proteïnes magres, lactis i greixos saludables. En assegurar-nos d’obtenir els nutrients essencials de cada grup d’aliments, brindem al nostre cos l’energia i els nutrients necessaris per funcionar correctament.

Tria aliments naturals i evita els ultraprocessats

Al mercat actual, ens trobem amb una àmplia varietat de productes ultraprocessats, que son alts en calories, greixos saturats, sucres afegits i sodi. Aquests aliments son pobres en nutrients i poden contribuir al desenvolupament de malalties cròniques, com ara l’obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars. En el seu lloc, és recomanable optar per aliments naturals i frescos, que siguin tan propers com sigui possible al seu estat original. Fruites, verdures, llegums, cereals integrals, carns magres i peixos són excel·lents opcions per a una alimentació saludable.

Planificació d’àpats i control de les racions

Una bona planificació de menjars és clau per mantenir una alimentació saludable. Organitzar-se i programar els àpats pot ajudar a evitar opcions poc saludables i a garantir la ingesta adequada de nutrients. Intenta preparar els teus àpats a casa tant com sigui possible, ja que això permet controlar els ingredients i les porcions. En servir-te, és útil utilitzar plats més petits i conscientment reduir la mida de les porcions. Això us ajudarà a controlar millor la quantitat d’aliments que consumiu i evitar l’excés de calories.

En resum, l’inici de l’any és el moment perfecte per enfocar-nos a la nostra alimentació i nutrició. Adoptar una dieta equilibrada, basada en aliments naturals i frescos, ens proporciona els nutrients essencials per mantenir una bona salut.

Si vols millorar els teus hàbits alimentaris, posa’t en contacte amb el teu equip mèdic i uneix-te a les sessions educatives que oferim les nutricionistes del CAP.