dilluns, 15 de juliol del 2024

Propostes per llegir a l’estiu

L’estiu és sempre un bon moment per tornar a l’hàbit de la lectura o reprendre aquelles lectures a les quals no hem pogut dedicar temps durant la resta de l’any. Per aquest motiu, des de la Biblioteca de Viladecans us proposem un bon grapat de llibres, que us animin a descobrir nous gèneres, estils o autores i autors. Trobareu lectures fresques, atrevides, informals però també serioses, tendres, dramàtiques i variades per totes les edats. A més, la biblioteca compta amb el fons especial de la Viatgeteca, on es poden trobar guies de viatges actualitzades de qualsevol punt del món, així com relats i revistes especialitzades.

Durant els mesos de juliol, agost i fins al 12 de setembre, l’equipament romandrà obert en horari intensiu, és a dir, de dilluns a dijous de 15 a 20.30 hores i divendres de 9 a 14.30, mentre que dissabtes i festius estarà tancat. Durant aquests mesos estiuencs, la biblioteca rebrà, com és habitual, les últimes novetats editorials i es mantindrà el servei de Préstec Interbibliotecari per demanar els llibres que no es troben a la biblioteca.

Us animem així a llegir i gaudir de la lectura perquè taI com va dir l’escriptora Elvira Navarro “a l’estiu cal llegir el que ens vingui de gust, igual que durant la resta de l’any”.

INFANTILS FINS A 6 ANYS

Martí, Meritxell

La misteriosa i sorprenent casa de l’avi

Barcelona: Combel, 2023

Molts infants aprofiten els mesos d’estiu per passar més temps amb les seves àvies i avis. Aquesta història descobreix com és la casa de l’avi de la protagonista. A primer cop d’ull, sembla una taverna marinera, però si es mira bé es veuen coses sorprenents i pistes que poder portar-te a llocs insòlits. El conte té un munt d’elements per descobrir i solapes per destapar que amaguen detalls ocults. Una autèntica aventura estiuenca per mirar les cases dels avis amb altres ulls.

Coppo, Marianna

Bona nit, cranc

Barcelona: Joventut, 2023

El Peix i el Cranc són molt bons amics, sempre estan l’un per l’altre. Quan arriba l’hora d’anar a dormir, el Cranc està a punt d’adormir-se, però el Peix encara està ben despert i es pregunta: Què es aquest soroll? I si els extraterrestres ens segresten mentre dormim? I si plouen granotes? Què passaria si... moltes coses?! Un àlbum il·lustrat humorístic i intel·ligent sobre la importància de compartir les pors i les grans emocions amb un amic de confiança.


INFANTILS DE 7 A 10 ANYS

 


Comelles, Salvador

Arbres

Barcelona: Editorial Barcanova, 2021

Els arbres ens fan ombra, ens donen fruits, ens fan més amables els carrers i les ciutats... Els arbres s’arrelen a la terra i alhora creixen cap al cel. Ens assenyalen el pas del temps i el pas de les estacions. En aquest llibre hi trobareu uns quants arbres que us faran companyia. Són arbres que fan volar la imaginació, que també ajuden a divertir-se o a pensar. Uns arbres que poden convertir-se en amics, perquè cada arbre ens parla de la seva vida i també de la nostra vida.

Lee, Suzy

Verano

Albolote: Barbara Fiore Editora, [2023]

Una refrescant i animada història d’estiu que pots sentir a través d’imatges mentre escoltes Les quatre estacions de Vivaldi, gotes d’aigua, confeti, nens, llamps i trons: un concert d’estiu amb Suzy Lee. L’autora, una de les creadores més destacades en l’actual panorama internacional, és coneguda per les seves obres il·lustrades sense paraules o llibres silenciosos.


INFANTILS DE 11 a 13 ANYS

 

Patterson, James

La niña que amaba los elefantes

[Barcelona]: Duomo Ediciones, 2024

Va haver-hi un temps en què els elefants convivien feliçment amb els éssers humans. Però ara, cinquanta-cinc elefants moren cada dia en mans de caçadors furtius. Jama és una noia masai que se sent diferent de la resta de nenes de la seva classe. Farta de no encaixar, es refugia en la companyia de la naturalesa. Quan es fa amiga de Mbegu, una cria d’elefant que viu en un abeurador pròxim, farà tot el possible per a protegir-la després d’una tràgica estampida que provoca diverses morts. Una nova aventura inspirada en fets reals de James Patterson. La història d’una amistat que fomenta la protecció del nostre planeta.

 

Turnage, Sheila

Tres cops de sort

Barcelona: Viena, 2023

Aquest estiu, la Mo té previst fer un cop de mà al cafè, mentre segueix la pista de la seva mare biològica i busca un primer cas per a la seva flamant agència de detectius privats, que comparteix amb en Dale, el seu millor amic. Per això, l’arribada a Tupelo Landing del detectiu de la policia Joe Starr la posa en guàrdia. Es veu que ha reobert un cas antic: l’atracament a un banc en què no van arribar a atrapar els lladres ni es va recuperar el botí. Premi Newbery al millor llibre infantil d’EUA.

 

CÒMICS INFANTILS

Bloch, Serge

Una bruixa a l’escola

Madrid: Komikids, [2023]

A la Zuk, la bruixeta decidida, li agrada molt anar a l’escola! Allà es troba amb la seva mestra i els companys i fa un munt d’activitats: des de pintura a viatges prehistòrics. Però la Zuk no és una alumna com les altres! Quan no està contenta, tota l’escola se n’assabenta. Però, Zuk, és tot cor. Oferir un refugi als animals o protegir el planeta són algunes de les bones accions a l’abast de la seva vareta màgica. Però per desgràcia, no se sap amb detall les fórmules i els resultats són, a vegades, situacions estrambòtiques i desbaratades.

 

Cunill, Marta

Les Meravelles

[Barcelona]: Bang, 2024

A la manera d’un conte, la il·lustradora Marta Cunill ens ofereix un relat sensible sobre la preservació del nostre entorn i particularment de la vegetació. Els protagonistes, els éssers màgics que viuen dins del gran bosc, intenten evitar aquest desastre que assola el planeta plantant unes petites esferes brillants, les meravelles, l’última esperança de salvar la terra.

 

CONEIXEMENTS INFANTILS

Batiste, Elaine

El llibre de les habilitats oblidades.
fes-ho tu mateix: juga, repara, crea

Barcelona: Flamboyant, 2023

Un llibre que anima als infants a construir, jugar, tenyir, cuinar, reutilitzar durant hores practicant activitats proposades a les seves pàgines per aconseguir crear i reparar coses. Assecar herbes, reparar un roda de bicicleta, cosir botons, fer una menjadora d’ocells o un pastís de poma són algunes de les propostes que presenta aquesta obra per fer i gaudir amb la família i les amigues i amics.

 

Miracle, Anna

La ciutat del futur

Barcelona: Zahorí Books: Ajuntament de Barcelona, 2023

Descobreix les fascinants iniciatives que es duen a terme a diferents ciutats del món per esdevenir sostenibles. La Teresa ho té clar: els joves han d’impulsar l’acció climàtica. Ella també vol ajudar a construir la ciutat del futur. I farà un viatge per conèixer projectes innovadors d’arreu del món pensats per fer front al canvi climàtic. Així és com descobrirà els horts subterranis de Londres, la ciutat esponja de Xangai, els corredors verds de Medellín, els purificadors d’aire de Varsòvia i altres iniciatives fascinants que ja estan en marxa i que obren camí per humanitzar les ciutats i fer-les més sostenibles.

 

NOVEL·LA JUVENIL (A PARTIR DE 13 ANYS)

Carbonell, Ofèlia

Fusta i resina

Barcelona: Columna Edicions, 2023

Una violinista acabada de graduar rep una proposta inesperada. Mentre passeja de nit per Barcelona, fa cerveses amb els amics i esquiva turistes, defuig la pregunta que la remou: Ets prou bona per viure d’allò que estimes? Ho estimes prou per malviure’n? Un llibre de la col·lecció Brunzits, que dona veu als joves i tracta temes com créixer, el sentiment de pertinença, els orígens, la passió, la família, la salut mental o la vocació.

 

Westerfeld, Scott

Impostores

Madrid: Nocturna Ediciones, 2023

Rafi i Frey són germanes complementaries. A Rafi l’han criat per a manipular i triomfar en tota classe de traïcions polítiques. A Frey l’han criat per a matar i sacrificar-se com el seu doble: és la seva germana bessona i el blanc perfecte per a qualsevol franctirador que intenti assassinar a la futura líder de Shreve. Especialment si ningú coneix la seva existència. Amb aquest llibre, Scott Westerfeld inicia una sèrie addictiva, plena de girs inesperats en un escenari letal on qualsevol pas en fals podria ser l’últim.

 

Welford, Ross

Time travelling with a tortoise

London: HarperCollins Children’s Books, 2024

Novel·la juvenil en anglès. Emocionant, divertit, commovedor i increïblement intel·ligent, és l’extraordinària seqüela plena d’aventures. El protagonista viatja en el temps per salvar la vida del seu pare. I funciona: el pare d’Alâ torna a viure i la vida torna a ser com hauria de ser. Almenys, això és el que pensa l’Al. Però quan un accident roba a l’estimat avi Byron de la seva memòria mundial, Al es veu obligat a tornar en el temps de nou, aquesta vegada deixant algú enrere, atrapat en una dimensió prehistòrica.


CONEIXEMENTS ADULTS

 

Ashby, Chloë

Los Colores del arte.
la historia del arte en 80 obras

Barcelona: Blume, 2023

A través de 80 meravelloses obres d’art, des de pintures rupestres a obres mestres contemporànies, al llarg d’aquestes pàgines el lector podrà navegar per punts d’inflexió de major i de menor importància, així com contemplar obres conegudes i altres que no ho són tant a través d’una perspectiva nova i vibrant. Per a aquestes obres, el color no és només una eina, sinó també el secret fonamental del seu èxit.

 

Alsina, Claudi

Los matemáticos serios son los que no se ríen nunca.personalidades excéntricas, pecados inconfesables, anécdotas y retos recreativOs

Barcelona: Ariel, 2024

Una aproximació divertida i lúdica al món, una miqueta misteriós, dels matemàtics, que inclou reptes recreatius. Així l’autor, el cèlebre matemàtic Claudi Alsina, presenta una selecció de fets curiosos i sorprenents sobre els protagonistes d’aquesta bella ciència, per a brindar una visió panoràmica sobre la gent de matemàtiques en el seu vessant més humà.

Ackmann, Martha

Las astronautas olvidadas. trece americanas que debieron llegar al espacio

Barcelona: Ediciones Luciérnaga, 2023

Tres anys abans que la soviètica Valentina Tereshkova es convertís en la primera dona a sortir a l’espai, un programa secret de la NASA havia reclutat ja tretze candidates per a una missió idèntica. Mai van rebre atenció pública, ni se’ls va assignar un nom de missió. Van ser ensinistrades alhora que els seus companys de les missions “Mercury”, en secret, i més tard menystingudes per una agència espacial que va preferir pilots de proves homes a dones entrenades en vols civils. Aquest llibre reconstrueix la seva història i dona veu per primera vegada a aquell grup d’avançades al seu temps al qual acabaria coneixent-se com “les 13 del Mercury”.

 

Dunyó i Ruhí, Pol

Estripar la terra: contra les mentides del món rural. propostes per conèixer i entendre qüestions al voltant de la diversitat

Barcelona: Raig Verd Editorial, 2021

L’autor fa una reflexió de la percepció enganyosa que tenim del nostre entorn. A través de diversos capítols, i en un format inspirat en el manifest, Dunyó estimula el lector a repensar com ens relacionem amb el temps, la terra i el que hi produïm. L’autor analitza també les nostres formes de consum i el vincle amb el nostre estil de vida, mentre rebutja la sobreexplotació, la pressa i la violència contra la natura i contra nosaltres mateixos. Amb un llenguatge evocador i poètic, però alhora amb un estil provocador i sense complexos, ens fa replantejar les prioritats per combatre els discursos de la lògica del capitalisme.

 

CÒMICS ADULTS

Lema, Bea

El Cuerpo de Cristo

Bilbao: Astiberri, 2023

Quan Vera era nena, un dimoni rondava casa seva i assetjava la seva mare, martellejant-li els nervis fins a prostrar-la al llit durant dies. Entre les sessions d’exorcisme amb la meiga i les cites amb el psiquiatre, any rere any, la superstició s’esvaeix per deixar pas al diagnòstic. Però, malgrat els maltractaments, la malaltia i les excentricitats, l’amor d’una mare i la seva filla és més fort que qualsevol altra cosa, sobrevivint al pas del temps i a les tempestes. El Cuerpo de Cristo és la declaració d’amor d’una filla a la seva mare, a la qual ha de cuidar sent massa jove, però també és el retrat tràgic i universal d’una dona tancada en el seu paper de filla, mare i esposa en una Espanya patriarcal, pobra i catòlica.

 

Lafebre, Jordi

Soc el seu silenci. una intriga a Barcelona

Barcelona: Norma Editorial, 2024

La brillant i provocadora psiquiatra Eva Rojas visita a petició d’un dels seus pacients la hisenda vitivinícola del clan Monturós. Allà ha d’assistir a la lectura d’un testament que resoldrà per sempre l’herència familiar. No obstant això, la mort d’un dels seus beneficiaris espatllarà tots els càlculs i deixarà en l’aire un misteri que Eva tractarà de resoldre per tots els mitjans. Jordi Lafebre torna amb un nou àlbum que combina psiquiatria, enologia, humor, crim i mitologia. El resultat és una obra mestra on les peces encaixen com en un mecanisme de rellotgeria.

 

NOVEL·LES

Queraltó, Clara

Com un batec en un micròfon

Barcelona: Editorial Anagrama, 2024

Com un batec en un micròfon explora els mecanismes de la seducció i de l’atracció entre contraris. Amb una llengua precisa i un estil depurat, Clara Queraltó ha donat forma a un joc de miralls absorbent i pertorbador. Gràcies a uns personatges propers, Clara Queraltó convida a contemplar els gestos de la seducció amorosa en l’era del “no és no” i l’empoderament feminista. Amb aquesta obra, l’autora va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2024.

 

Lemaître, Pierre

El Silencio y la cólera

Barcelona: Salamandra, 2024

Després de mudar-se a la capital francesa des de Beirut, els germans Pelletier s’enfronten als reptes que els planteja la seva ciutat d’adopció. Quan Helene arriba a Chevrigny, un poble de la França profunda per a realitzar un reportatge, és testimoni dels drames humans dels qui es veuran expulsats per sempre de les seves llars i, en aquest context, la seva vida farà un tomb inesperat. Mentrestant, el seu germà François, un decidit periodista del mateix diari parisenc, ha de descobrir qui és realment Nine, mentre Jean, l’inepte germà gran, turmentat per la seva diabòlica esposa, Genevieve, s’enfronta a les seves violentes pulsions i, una vegada més, intenta fugir de la justícia.

 

Mas, Ramon

Els murs invisibles

Barcelona: L’Altra Editorial, 2024

La nit del divendres 12 de març del 2004, assegut en un bar de Vallcarca amb els seus companys de la facultat de filosofia, el narrador d’aquesta història rep un missatge que ningú voldria rebre mai. Aquí comença una carrera contra l’inevitable. De tall plenament autobiogràfic, el llibre que teniu a les mans és alhora la crònica d’una mort anunciada, un relat de formació sobre el pas a l’edat adulta i un cant a l’amistat. També és un homenatge a tot un món que creix als marges, i a les relacions forjades fora de les convencions imperants en una societat tan conservadora com la vigatana. Precisa i delicada, d’emoció continguda i alhora punyent, Els murs invisibles és, finalment, la narració d’un episodi que marcarà de manera irreversible la vida del protagonista. 

 

Ernaux, Annie

Pura passió

Barcelona: Angle Editorial, 2022

En aquesta narració directa i vibrant, Annie Ernaux fa la crònica d’un enamorament apassionat a tocar dels cinquanta anys. I ho fa, com és habitual en ella, capbussant-se en els seus records i relatant-los amb total transparència, servint-se d’una escriptura sòbria i precisa. Al llarg d’una colla de mesos no farà altra cosa que esperar, a casa, les trucades d’A., un diplomàtic de l’Est amb una retirada a Alain Delon, amb el qual torna a sentir aquella follia emocional, física i intel·lectual que anomenem passió, en el seu estat mes simple i pur. És una passió del cos i de la ment, en cerca d’un plaer sense tendresa, viscut sense vergonya ni victimisme. Annie Ernaux dibuixa el temps d’espera i d’absència, fet d’emocions i obsessions en una muntanya russa, quan l’amant ocupa el pensament i el món desapareix...

Ojeda, Mónica

Chamanes eléctricos en la fiesta del sol

Barcelona: Random House, 2024

Any 5540 del calendari andí. Noa decideix escapar-se del seu Guayaquil natal amb la seva millor amiga, Nicole, per a assistir al Soroll Solar, un macrofestival popular que anualment congrega, durant vuit dies i set nits, a milers de joves —entre músics, ballarins, poetes i xamans— als peus d’un dels nombrosos volcans dels Andes. Enrere queden les famílies i la violència de les ciutats, i es desplega un paisatge al·lucinat que tremola al ritme de la música i les erupcions volcàniques sota un cel solcat per meteorits. Per a Noa aquesta serà la primera parada abans d’anar al retrobament del pare que la va abandonar quan era una nena i que des de fa anys habita els boscos alts, un territori on també s›amaguen els desapareguts, aquells que una vegada van pujar al Soroll i mai van tornar a les seves llars.

 

O’Farrell, Maggie

La distància que ens separa

Barcelona: L’Altra Editorial, 2024

La Stella, jove i plena d’energia, fuig de Londres per enfrontar-se a un secret d’infantesa que li va marcar la vida i va fer que el seu destí quedés lligat per sempre al de la seva germana Nina. A l’altra banda del món, en Jake celebra el cap d’any xinès, però un seguit de circumstàncies tràgiques i una boda precipitada el duran des de Hong Kong fins al Regne Unit, on començarà la recerca del pare que no va conèixer mai. Quan en Jake i la Stella es troben, les vides de tots dos canvien definitivament, però no sense que el passat de la Stella surti dolorosament a la llum. La distància que ens separa és una obra addictiva i fascinant sobre vides paral·leles, identitats desplaçades, secrets de família i el pes inexorable del passat.

 

Pazos, Anna

Matar el nervi

[Barcelona]: La Segona Perifèria, 2023

Matar el nervi és la revisió descarnada d’una joventut que vol acabar-se. La cerca furiosa d’una pregunta per poder obtenir una resposta. Una passejada pel costat salvatge de la vida. Un nervi indomable empeny l’autora a practicar una fugida endavant que la porta a Tessalònica, a Jerusalem, a una travessia per l’Atlàntic, a Nova York i finalment a submergir-se en la història íntima de la seva família. La seva atracció pels personatges extrems farà la resta.

La mirada d’Anna Pazos compleix els requisits de la millor narrativa de no-ficció. És desafiant i incisiva. Escèptica i distanciada. Aquesta mirada, contraposada a l’impuls de buscar experiències dignes de ser viscudes, genera un camp de força que electritza el relat i que fa gravitar al seu voltant la vida i la literatura en un equilibri hipnòtic. Com hipnòtica és la calma que anticipa la tempesta.