divendres, 15 de novembre del 2024

Crisi d’habitatge. Tinc un dubte raonable!

 

La qüestió de l’habitatge porta temps enfrontant una necessitat i dret bàsic de les persones amb els interessos particulars dels propietaris, que també són persones, sense que els governs intervinguin resolutivament en el mercadeig, i el problema s’ha anat agreujant. La dificultat d’accés de joves i famílies treballadores a un habitatge té un doble component: salaris baixos i lloguers alts. Tan alts que sovint superen el propi salari. Tot i que en els darrers anys s’ha incrementat el SMI al nivell que estableix la Carta Social Europea, l’augment dels lloguers ha absorbit l’augment salarial fins el punt que a Barcelona l’extracció de rendes, a través del lloguer de l’habitatge de llogaters cap a propietaris, és actualment el mecanisme més gran de generació de desigualtat.

L’administració pública pot intervenir el mercat des de diversos fronts: posant major oferta d’habitatge públic de lloguer amb protecció oficial a preus assequibles o a través de lleis que limitin el lliure mercat fixant preus de lloguers màxims, o actuacions com excloure l’ús turístic a la ciutat, perseguir el frau, etc. Aquestes són les que contempla el decret llei 3/2023 de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d’ús turístic, que l’alcalde Collboni diu que aplicarà a partir de 2028. L’actuació del legislador continua sent tímida mentre que la propietat immobiliària ja reclama indemnitzacions milionàries si s’aplica el decret d’extinció de llicències. Segurament cal intervenir des de tots els fronts, però la via reguladora és en el meu criteri la més eficaç, i no pas la construcció d’un parc d’habitatge de protecció oficial sobre el que tinc alguns dubtes raonables perquè globalment mirat, la necessitat no és de més habitatges sinó de més habitatges assequibles, que no implica construir-ne més sinó posar al mercat assequible els existents:

La demanda no és igual a tot arreu. Mentre hi ha una gran demanda a Barcelona, alguns pobles de la Catalunya interior ofereixen habitatge gairebé gratuït a qui hi vulgui anar a viure. La població tendeix a concentrar-se a Barcelona i la seva regió metropolitana que són les ciutats més tensionades juntament amb alguns pobles on el turisme també ha impactat en el mercat immobiliari. Per una altra banda, ciutats com Barcelona, l’Hospitalet i Santa Coloma encapçalen el rànquing de ciutats amb major densitat de població, molt per sobre de la mitjana de les grans ciutats europees. El nord de l’Hospitalet és la zona més densament poblada de tot Europa, seguida d’alguns barris de París i de Madrid (dades Eurostat, 2022). La pregunta és: ¿cal construir més habitatges en aquestes zones, al marge de que les possibilitats de fer-ho són escasses per la manca de sòl disponible?

La demanda d’habitatge assequible de Catalunya es concentra a la Regió Metropolitana on hi ha la major densitat urbana de Catalunya. En només el 8% del territori hi viu el 64% de la població. La pregunta és: ¿cal fer alguna cosa per reequilibrar el territori en lloc de continuar densificant l’àrea de Barcelona? El Pla de Barris del govern de la Generalitat pot ser una resposta a aquesta pregunta. Invertir en la rehabilitació i dignificació dels barris degradats i abandonats a la Catalunya interior.

A Barcelona la possibilitat de fer habitatge protegit és molt limitada. La major reserva es troba al 22@: uns 7.000 pisos segons el planejament aprovat darrerament. També hi ha sòl a la Marina del Prat Vermell - Zona Franca i de forma residual a Sant Andreu – Sagrera - Bon Pastor, si s’emprèn la renovació urbana de les àrees industrials de l’Eix Besòs, encara que seria desitjable evitar la requalificació del sòl productiu d’aquests polígons. Però la qüestió no és només el sòl disponible sinó sobretot la inversió pública per construir els pisos. El passat mes de juliol la Generalitat va signar un acord entre l’Institut Català de Finances i el Banc Europeu d’inversions per valor d’uns 500 milions d’euros per construir 4.300 pisos de protecció oficial de lloguer a Catalunya. La pregunta és: ¿quin seria el cost i els anys que es trigaria en construir un parc d’habitatge públic significatiu per pal·liar el dèficit actual? D’altra banda, segons l’Ajuntament, a Barcelona hi ha uns 10.000 pisos turístics als quals el govern municipal es proposa cessar llicències d’aquí 4 anys. En realitat els pisos que es dediquen a lloguer per a turistes i que no estan declarats són molts més. Posem el doble. La sortida al mercat de lloguer d’aquest volum d’habitatges sembla una mesura molt més ràpida, eficient i raonable que invertir en pisos de nova construcció.

Darrer interrogant: segons estadística de l’ajuntament, el 27,1% de la superfície de Barcelona és d’ús residencial. Només el 5,8% de la superfície del terme municipal és sòl productiu. La resta està ocupada per parcs forestals i parcs urbans (28%), la xarxa viària (20,9%), equipaments i infraestructures, port inclòs (17,9%). La pregunta és: Si volem una ciutat més equilibrada, amb major mixtura d’usos, en la lògica de la ciutat sostenible i la ciutat dels 15 minuts, ¿no caldria recuperar més sòl productiu a la ciutat en lloc d’incrementar el residencial? I en la mateixa línia argumental, ¿no seria lògic en la ciutat sostenible fomentar el transport públic i la bicicleta en detriment del vehicle privat, recuperant una part de les més de 2.000 hectàrees de vials actuals per a altres usos, com s’ha proposat amb el pla Barcelona superilla?

Salva Clarós