divendres, 15 de novembre del 2024

Dret a tirar endavant projectes vitals dignes

L’accés a l’habitatge, que és un dret, ha esdevingut un problema endèmic. És un dret en si mateix i que a la vegada dona accés a altres drets que s’apleguen sota el que podem anomenar “tirar endavant projectes vitals”, tan important! Sense habitatge o amb la por de perdre’l, és molt difícil, en termes d’igualtat d’oportunitats.

Vull destacar principalment dues conseqüències.

Una és la desigualtat entre la població que hi té accés i la població que hi té dificultats o directament n’està exclosa. El risc d’exclusió no el pateixen només els més pobres, s’amplia a més col·lectius: les llars amb rendes baixes, les famílies monoparentals (especialment mares amb criatures, que són més del 80% de les monoparentals), la població que viu en zones tensionades i amb forta demanda residencial, i especialment els joves. Per il·lustrar amb algunes dades, la taxa d’emancipació juvenil, és a dir, els joves entre 16 i 29 anys que viuen fora de la llar familiar, és de les més baixes d’Europa, a Catalunya representa el 20,6%, a Espanya el 17%, mentre que la mitjana europea és del 32%. Sí, els joves tenen dret a tirar endavant els seus projectes vitals.

Per una altra banda, les rendes baixes destinen proporcionalment més recursos dels seus ingressos a les despeses d’habitatge que les rendes altes. A menys ingressos més proporció d’aquests se’n van a l’habitatge, i s’incrementa així el risc de privació en altres esferes com l’alimentació, l’educació, la salut o la cultura. A més, la diferència de les despeses que destina una llar que viu de lloguer i una llar que té un habitatge en propietat és elevadíssima. És per això que el percentatge més elevat de la causa de desnonament és per impagament del lloguer o per la finalització del contracte (canvi de les condicions).

La segona conseqüència a destacar és la segregació social i territorial provocada per les dinàmiques del mercat residencial i les possibilitats de la població d’accedir-hi. Una segregació tant per baix (rendes baixes), com per dalt (rendes altes), que configura el territori. Ha estat la tempesta perfecta: la bombolla immobiliària de la dècada del 2000, la crisi econòmica i financera del 2008, l’habitatge com a producte especulatiu i el dèficit crònic de política pública d’habitatge.

Es pot dir, i sense exagerar, que la política d’habitatge esdevé clau per a la cohesió, tant social com territorial.

La promoció d’habitatge públic de lloguer comporta el seu temps (molt de temps) i els recursos son limitats, per això és necessari planificar, concertar, incrementar la inversió pública de forma definitiva i incentivar la inversió privada. La complexitat no demana una resposta, sinó múltiples i coordinades. Per exemple, a Catalunya hi ha diversitat de proveïdors i gestors d’habitatge amb caràcter social (d’iniciativa pública, privada i del tercer sector), però que declaren dificultats reals. En aquest sentit, caldria analitzar els entrebancs i facilitar els instruments normatius, financers o fiscals per facilitar processos.

Penso i defenso també que la regeneració de barris i zones urbanes amb indicadors elevats de vulnerabilitat i la rehabilitació del parc d’habitatges han d’estar vinculades, interconnectades, i són imprescindibles. És la manera de dignificar, transferir renda als territoris més desafavorits i cohesionar, a més de fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Consol Prados