dissabte, 9 de juny del 2007

La façana de la Torre Modolell


Coneixem, arreu, molts edificis singulars o monuments, que amb els pas dels anys s’han convertit en símbol i representació de la ciutat que els acull, els seus ciutadans se’n senten orgullosos i tot plegat ajuda a la cohesió de la ciutadania, tan necessària pel progrés de la comunitat.
A Viladecans tenim tres símbols, les tres torres, i de totes tres, la torre Modolell, seu de l’Alcaldia, és la més representativa. Símbol de Viladecans per excel.lència, i orgull dels viladecanencs.
Magdalena Modolell va encarregar, a finals del segle XIX, la construcció d’un palau d’estil modernista a l’entorn de l’antiga torre central, i el resultat és aquest fantàstic edifici, que avui podem contemplar a la nostra Plaça de la Vila, simulant una fortalesa medieval i construïda en part amb pedra vermella de la pedrera del Calamot de Gavà.
El llibre “Modernisme a l’entorn de Barcelona” de Raquel Lacuesta i Xavier González, editat el 2006 per la Diputació de Barcelona, li dedica una plana com a “edifici més representatiu de l’època modernista a Viladecans”.
La senyora Modolell va morir el 1915, cedint al poble de Viladecans la seva torre-palau i des del 1920 és la seu de l’Ajuntament.
Dit això, ara toca que ens fixem en les darreres “accions de manteniment” de la façana. Acosteu-vos i observeu els arcs de les portes de la Cooperativa Agrícola i de la Sindicatura de Greuges. Amb el pas dels anys, els blocs de pedra es van anar erosionant. I sabeu com ho van solucionar? Doncs amb ciment, sí, amb ciment i pintat de vermell al damunt. Als llocs normals, i això tots ho sabem, el que fan és treure el bloc de pedra danyat i substituir-lo per un altre.
Ara fixeu-vos en el sòcol que voreja tot l’edifici. Abans era també de pedra vermella, i ara vés a saber quina mena de guix o ciment hi han posat, però es que a més a més ho han fet tan malament, que ja és ple de copets que fan que es vegi la trampa.
Si encara teniu ganes de continuar observant, fixeu-vos en la pedra vermella de la torre central i de la resta de la planta baixa de la façana. Ho heu vist? En lloc de netejar la pedra l’han pintat! Qualsevol dia, a algú se li acudirà que a la Torre del Baró li fa falta una mà de pintura i ens pinten la façana de vermell.
A Viladecans tenim una Plaça de la Vila realment admirable, presidida per dos magnífics edificis, la Torre del Baró i la Torre Modolell, que sorprenen els nostres visitants per la seva bellesa. Malgrat que algú hagi qualificat el nostre edifici més emblemàtic de “cartró pedra”, els viladecanencs ens sentim orgullosos dels nostres símbols i per tant, cal que l’administració hi actuï amb rigor i restauri amb dignitat els elements de la façana recuperant la seva pedra vermella original.
Jaume Lligadas V