dimarts, 11 de setembre del 2007

Camí de les Filipines? Sí, de tota la vida

Gairebé ja tenim enllestit l’accés a la platja de Viladecans pel Camí de les Filipines. De fet, ja fa molts anys que sentim parlar del projecte de creació d’un accés al mar directe des de Viladecans, i també fa molts anys que sabem que aquest projecte passava per ampliar i asfaltar el Camí de les Filipines. El nou trajecte, comença a la rotonda del final de la Carretera de la Vila, a l’encreuament amb el Camí Ral, i passant per darrera de cal Simó (abans passava per davant), enllaça amb l’antic camí ampliat i asfaltat, el recorregut continua tot recte fins a l’autovía, allà un pont, encara per acabar, salva la via i ens condueix fins el mar. En paral.lel i seguint el mateix recorregut, una calçada per a vianants i bicicletes ens permetrà tot passejant o bé pedalant arribar fins a les nostres platges.
L’indret ocupat per terres de conreu que s’estén a banda i banda de la nova carretera, s’anomena “les Filipines”, excepte el primer tram que se’n diu “les marines de cal Simó”. De fet, tots els indrets del nostre terme tenen un nom, diguem que de tota la vida, i en general els camins que hi menen, reben sovint el mateix nom. Per exemple, a marina tenim els Llenassos, les Xauxes, les Sorres, les Maletes, o les Filipines, i a muntanya, la Roureda, la Verdera o Oliveretes, per citar-ne alguns.
Algú es preguntarà, i d’on ve el nom de Filipines? El meu pare, un senyor pagès de 84 anys, diu que ell no recorda haver sentit mai explicar per què a l’indret de les Filipines se l’anomena així, tot i que darrerament ha sentit alguna versió sobre la llunyania d’aquelles terres: “On vas, allà baix? Mare de Déu, això és com anar a les Filipines!”. De fet, sembla que l’origen més probable sigui, efectivament, la llunyania i la insalubritat del lloc. De tota manera, tant se val quin sigui l’origen del nom, el cas és que sempre s’ha anomenat així.
Fins aquí tot molt bé. El que ja no està tan bé i que no agrada a molts ciutadans, és el canvi de nom. Per què “Camí del Mar”? Que no està bé Camí o Carretera de les Filipines? Els nostres besavis li van donar aquest nom. Ara l’hem de canviar? Molts creiem, fins i tot, que seria bo recuperar els noms populars d’alguns carrers de Viladecans com per exemple Avinguda de Gavà / Carretera Vella, Carrer de Jaume Abril / Carrer de les Canals, Carrer de Sant Joan / El Raval, Carrer Pare Artigas / Carrer dels Barris. La majoria d’aquests noms avui encara són vius, i per tal de mantenir la seva memòria, caldria posar a sota de la placa oficial el seu nom popular.
Pensem-ho bé. Batejarem de nou una carretera que ja té nom? Simplement, no cal.
Jaume Lligadas Vendrell