dimarts, 11 de setembre del 2007

Festa Major

El passat dia 7, el cantant José Galisteo, en el Pregó de Festa Major, va dir tres o quatre vegades que agraïa “a l’alcalde i a la comissió” que l’haguessin convidat a parlar des del balcó de l’ajuntament. I la pregunta que alguns ens fèiem era que a quina comissió es devia referir. Segurament, suposem, als tècnics encarregats de programar les actuacions i altres activitats d’aquests dies. Perquè una comissió pròpiament dita, en què s’intenti pensar com fer una festa major que tingui moments centrals, que aglutinin la gent, que siguin un punt de referència, no sembla que n’hi hagi pas.
Per exemple, el pregó mateix podria ser-ne un. No està malament, convidar un any una persona popular com José Galisteo a fer-lo. Però tampoc no estaria gens malament vetllar també perquè aquest pregó fos un moment de veritable crida ciutadana, cosa que no seria gaire difícil d’aconseguir. Primer, fent que el pregó fos per parlar de Viladecans i no de les glòries del pregoner. I després, fent que anés envoltat d’altres activitats, que caldria pensar, i en què hi participessin tant les figures tradicionals dels gegants o el drac, com altres elements més novedosos a inventar. El pregó podria ser un moment central de la festa. I com el pregó, se’n podrien trobar d’altres.
Però el problema és que al nostre govern municipal sembla que li costi fiar-se de la gent i no cregui gaire que val la pena convidar la ciutadania interessada a participar i a imaginar i a debatre. Sembla que tot hagi de venir de dalt. I en canvi, Viladecans té prou riquesa de persones i d’idees com perquè valgui la pena aprofitar-la perquè la nostra vida ciutadana sigui més viva, més potent, més sòlida. La festa major és un bon mirall de la manera de funcionar d’una ciutat. I Viladecans, certament, podria funcionar molt millor.