dimarts, 11 de setembre del 2007

“El Jueves”, episodi de censura?

Una de las setmanes del passat mes de juliol, estant de vacances no vaig poder trobar una de las revistes d’humor satíric més conegudes d’aquest país. El jutge de la Audiència Nacional, Juan del Olmo, va ordenar la retirada de la revista El Jueves dels quioscos perquè a la seva portada apareixia una caricatura dels Prínceps d’Astúries en una situació considerada “irreverente”.
Això, sens dubte que podria ser considerat un acte de censura, però el que ha estat sobretot és una mesura desproporcionada i que considera com “intocable” la institució reial.
L’actuació del jutge davant d’aquestes caricatures ha aconseguit l’efecte contrari, que tinguessin una difusió més àmplia, i que la revista augmenti les seves vendes arribant al punt de ser difícil trobar alguns dels últims números.
Tot i ser preocupant aquest episodi, encara més ho és el que es permeti per una altra banda l’agressió verbal i la manipulació de la informació contra polítics i comunitats per part d’una emissora de ràdio d’àmbit estatal.
Molts dels que van criticar la resposta donada per alguns a les caricatures de Mahoma, o la no renovació a Veneçuela d’una llicència d’emissió a una emissora de TV, ara han callat com si en aquest cas no estigués en joc la llibertat d’expressió.
No es pot defensar qualsevol manera de tractar i expressar la informació, però de cap manera no s’haurien de tornar a repetir episodis de censura tan sols per motius polítics.
Miguel de la Rubia