diumenge, 13 de gener del 2008

La rehabilitació de la Torre Modolell






En el darrer número de Punt de Trobada, ja vam parlar del projecte municipal pel qual ha de desaparèixer una part de Can Modolell. Seria una decisió molt greu per Viladecans, però potser aquesta decisió no està tan lluny d’altres decisions que s’han pres amb la casa palau i que demostren que l’administració municipal no valora prou el nostre patrimoni.
En un article publicat en el primer número d’aquesta revista, parlàvem de la inadequada restauració que s’havia fet de la façana de l’edifici, pintant les pedres en comptes de restaurar-les. Des de l’administració municipal ens han insistit que això no és així, i aquí voldríem fer veure com sí que és cert.
La finestra d’arc apuntat de la planta baixa de la torre medieval, és de pedra i està pintada (foto 1); es pot observar com en el davantal salta la pintura i apareix la pedra.
Les cantoneres de la mateixa torre, també són de pedra vermella i també estan pintades.
L’actual entrada principal de l’edifici és un portal amb arc de mig punt en el qual s’observa un desplaçament de les dovelles de pedra (foto 2). Aquí també se li ha aplicat una capa de pintura.
La pedra vermella de marès utilitzada en la construcció de Can Modolell, prové de les pedreres de Gavà i Begues. És una arenisca molt apta per ser treballada i al mateix temps vulnerable al pas del temps, és erosionable per l’acció del vent i pot desfer-se amb facilitat. Això és el que li va passar al brancal esquerre del portal de la Sindicatura de Greuges. En la rehabilitació feta als anys 90 es va optar per un revestiment, tapant les pedres erosionades en lloc de restaurar-les (foto 3). A la foto es distingeix perfectament la part de dalt, amb la pedra visible, i la de baix, amb la pedra tapada.
Al brancal dret del portal del carrer Àngel Guimerà, es poden observar els efectes de l’erosió (foto 4). Aquestes pedres tampoc s’han salvat de la capa de pintura.
Al sòcol de la façana també se li va fer un revestiment superficial ara fa un any, tapant el sòcol original, que com a mínim en la part que ha quedat al descobert al carrer Àngel Guimerà (foto 5) es pot comprovar que és de pedra.
Podríem continuar els exemples, però creiem que amb aquesta mostra es suficient per fer-vos una idea de com s’ha actuat, no només en la darrera rehabilitació de la façana de Can Modolell, sinó també en rehabilitacions anteriors.
Volem creure que en algun moment s’ha produït un error en l’estudi o l’execució de les darreres obres de restauració de la façana de la casa palau, i és per això que creiem que cal revisar l’actuació i que en la propera rehabilitació es resolguin de manera satisfactòria les notables deficiències observades.
Jaume Lligadas Vendrell