diumenge, 13 de gener del 2008

Un projecte que cal replantejar

El conjunt monumental de la Torre Modolell, amb tots els elements que la formen i que creen, al mig de la ciutat, un espai d’una gran personalitat i que dóna caràcter a Viladecans, està en perill.
El govern municipal té en projecte tirar a terra una part d’aquest conjunt, amb la qual cosa perdrà molt del seu encant i de la seva personalitat. Concretament, es volen tirar a terra tots els edificis de les antigues escoles, amb les escales que hi pugen, les fonts, el pati superior, etc. Només es mantindria la façana del carrer Jaume Abril. I en tot aquell terreny, juntament amb el de la zona d’aparcament que ve a continuació fins al carrer del Sol, s’hi construiria un edifici modern, destinat a dependències municipals.
Ens trobem, doncs, davant d’un projecte que farà molt de mal al nostre patrimoni ciutadà. La Torre Modolell com a tal és certament molt valuosa. Però aquest valor queda multiplicat pel fet que forma part d’un àmbit que, si bé té menys valor arquitectònic, crea un ambient que li augmenta notablement la gràcia. Actualment, per deixadesa, tant els edificis que es volen enderrocar com el jardí, estan en molt mal estat. Doncs ara, el que cal, és rehabilitar tots aquests espais, donar-los tot el seu valor, i potenciar-los per al gaudi dels viladecanencs i de la gent que ens visita. El conjunt monumental de la Torre Modolell és un orgull per Viladecans, i seria un incomprensible disbarat destruir-lo.
Fent-ho ben fet, a més, no es perd gaire de l’espai que es vol guanyar per a dependències municipals: la planta baixa del tros que es vol enderrocar, ben restaurada, dóna per molt. I a l’actual zona d’aparcament hi cabria molt bé un edifici modern, amb tots els mitjans necessaris. I amb tot plegat, tindríem un Viladecans millor. Certament, cal replantejar el projecte.