dissabte, 12 de gener del 2008

Sí, hi ha raons

M’han sorprès les declaracions fetes pel President del Govern, Sr. Zapatero, a finals de desembre respecte a l’ampliació de la llei de l’avortament, que textualment deien: “No hay razones que justifiquen una reforma de la ley de interrupción voluntaria del embarazo”. Potser aquestes raons hi són i les hauria de buscar en part en la necessitat de la nostra societat d’aquesta llei i per una altra part, en el fet que part del seu espai ideològic està a favor i en la proposta electoral feta pel PSOE el 2004 per elaborar una llei de terminis per avortar lliurement a les 12 o 14 primeres setmanes d’embaràs.
Però, aquest canvi d’opinió del President i Secretari General del PSOE arriba en un moment, on IU al Parlament Espanyol havia plantejat la qüestió de l’ampliació i ha estat rebutjada, i pels comentaris que fa Zapatero d’un apropament a CiU i PNV per obtenir suports en la propera legislatura. Ja s’està preparant el camí i penso que la seva postura actual sobre l’avortament és un peatge que ha de pagar el PSOE per fer possible aquest acostament.
Ja queda lluny, quatre anys, que el PSOE va optar per una relació preferent amb IU i altres forces d’esquerra al Parlament Espanyol. Una relació que va apostar per augmentar i estendre els drets individuals i que va donar els seus fruits com per exemple en el matrimoni entre persones del mateix sexe.
Zapatero i el PSOE haurien de reflexionar sobre quin espai polític és el que volen ocupar, si un d’esquerres, per fer front a la dreta reaccionària del PP, o un d’ambigu al costat del centre-dreta oblidant les promeses de progrés fetes.
Carmen Castellano