dissabte, 12 de gener del 2008

Menjar torrons per conviure



Per tercer any consecutiu va tenir lloc la trobada de Nadal dels grups que formen la xarxa “Parlar per Conviure”. Són grups molt heterogenis, formats per persones que aprenen el català o el castellà a través de voluntariat lingüístic. Hi ha de tot: veïns (i sobretot veïnes) de Viladecans de fa molts anys que mai no han pogut aprendre català, dones marroquines, immigrants llatinoamericans… El cert és que aquestes entitats (el Club Sant Jordi, l’Associació de Veïns de l’Alba-Rosa, la Federació d’Associacions de Veïns, Càritas…) van començar a treballar conjuntament arran del Consell de la Convivència, però que la major part tenen molta volada, perquè durant molts anys algunes persones a nivell individual i algunes entitats s’han escarrassat per acollir les persones nouvingudes i per promoure l’ús del català a Viladecans.
La festa va tenir lloc al local del Club Sant Jordi (de la Fundació Viure i Conviure de Caixa de Catalunya), ja que allí la possibilitat d’aprendre català fa gairebé vint anys que s’hi dóna. Va animar l’acte el grup de guitarres i la coral de l’IES Torre Roja, amb gran entusiasme, tot i que ben segur que en aquestes dates la major part d’estudiants estaven ben agafats pels exàmens. I es va fer també una exhibició de balls de saló.
Cada grup havia preparat una felicitació de Nadal feta per ells mateixos i que s’exposava en forma de mural. Feia goig veure la diversitat i la imaginació de les nadales. Cridava l’atenció el mural que havia preparat el grup de dones marroquines, que ens felicitava les festes en la seva llengua, com podeu observar a la foto. Les felicitacions han estat exposades després a la Biblioteca de Viladecans.
Val a dir que la festa va acabar amb un tastet de torrons, de cava… i, com ja és un esperat costum, de les magnífiques aportacions culinàries dels presents.
Mercè Solé