dissabte, 14 de març del 2009

Ni a ponent ni a llevant: prou destrucció del territori


La situació de crisi ha fet que es torni a posar sobre la taula la necessitat de desenvolupament urbanístic a Catalunya. El pla nacional d’habitatge de Catalunya diu entre altres coses que l’administració hauria de agilitzar els plans urbanístics pendents de desenvolupar i impulsar-ne de nous, per oferir habitatges “a preu assequible” i al mateix temps oferir terreny edificable a grans constructores per ajudar-les a sortir del forat. Per això, un dels projectes estrella de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques és la creació de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE). Però, a hores d’ara, l’especulació ja no és tan rendible, ni per a l’administració ni per als empresaris del sector que, sobretot els petits, se senten discriminats, i ja no veuen amb bons ulls la construcció dels grans projectes urbanístics promoguts per l’administració, quan hi ha milers de pisos sense vendre. Fins i tot, els empresaris acusen a l’administració de fer-los competència deslleial.
Els ARE impulsats per la Generalitat han planificat 90.000 habitatges nous a Catalunya, i com que segons la llei d’urbanisme, exigeix que han de tenir un procés de participació ciutadana, ja son 17 municipis catalans que, gràcies a la participació ciutadana, els han rebutjat, 12.000 habitatges que ja no es construiran.
No ha estat aquest el cas dels plans urbanístics de Viladecans, ni els de Gavà, ja que no formen part dels ARE i per tant, no han tingut aquest procés de participació ciutadana, s’han tramitat només oferint la visió de l’administració per justificar-ne la necessitat constructiva, bàsicament per oferir pisos amb alguna protecció oficial i desenvolupar zones per a ells poc rendibles.
La plataforma Salvem Oliveretes va demanar que abans de plantejar-se i aprovar un creixement urbanístic tant gran com el que s’ha aprovat amb el Pla de Llevant a Oliveretes, es realitzés un estudi per preveure la necessitat d’aquest creixement. Demanàvem un “Pla Local d’Habitatge” (PLH) i que es realitzés un procés participatiu, que no s’ha realitzat. Un any i mig desprès de l’aprovació definitiva del Pla de Llevant a Oliveretes, a Viladecans ha començat a tramitar-se el PLH de Viladecans, que preveu mes de 4.800 habitatges nous en dotze anys, i que desconeixem quin procés participatiu tindrà. Com comprendreu, amb el Pla de Llevant aprovat, quina martingala faran per justificar un procés participatiu?
Els més de 2.500 habitatges d’Oliveretes a Viladecans, i més de 5.000 del Pla de Ponent a Gavà, destruiran espais naturals, part dels quals malmesos per la deixadesa municipal, i uns espais que encara milloren la qualitat de vida i enriqueixen el patrimoni en els nostres municipis.
És per això que els dos pobles veïns, Viladecans i Gavà, emmarcats dins la campanya nacional “Unint forces contra la destrucció del territori” convocada pel proper diumenge dia 22 de març de 2009, volem demanar-te la teva implicació per visualitzar el nostre descontentament amb el creixement desproporcionat de les nostres poblacions. Envia un correu a salvemoliveretes@hotmail.com i et mantindrem informat. Més informació a: www.salvemoliveretes.org
Ricard Caba