dilluns, 23 de maig del 2011

La salut és un bé públic i un dret fonamental que s’ha de proporcionar i de pressupostar de manera suficient.
Les retallades anunciades pel Conseller de Salut Boi Ruiz en el sector sanitari afecten directament al dret que té la ciutadania de rebre la millor assistència mèdica i hospitalària possible.
Les retallades corresponen amb el tancament de serveis diagnòstics de centres de salut mental, centres de preparació al part i quiròfans, a més a més d’un elevadíssim número de llits hospitalaris, i unitats de cures intensives. Això fa impossible que el pacient rebi l’atenció requerida en el moment necessari i posa en perill el dret d’accés equitatiu a la salut, oferint únicament assistència mèdica a aquelles persones amb prou ingressos per pagar-la.
Com a professional sanitari tinc l’obligació de posar en coneixement dels usuaris que, com a resultat d’aquestes retallades poden veure’s afectats per algun dels fets llistats a continuació:
  • Retard en les proves diagnòstiques, a causa del tancament d’aparells per les tardes.
  • Retard en les intervencions quirúrgiques, pel tancament de quiròfans.
  • Manca de llits per a ingrés degut al ja anunciat tancament de llits.
  • Derivació de les visites ambulatòries de malalts crònics per disminució obligatòria de segones visites.
  • No tenir assegurada l’assistència urgent i especialitzada, degut altre cop al tancament de llits de cures intensives.

Aquestes mesures no responen a criteris de qualitat assistencial, sinó al compliment dels objectius econòmics fixats pel conseller Boi Ruiz. Com a professionals i usuaris, rebutgem totes aquestes mesures que posen en perill el model sanitari públic.  
Conxita Zaragoza