divendres, 20 de maig del 2011

Visió de Centreamèrica

Durant el mes de març d’enguany, Mn. Manel Simó, rector de la parròquia de Santa Maria Magdalena de Viladecans, va viatjar, amb altres tres persones, a Guatemala, El Salvador i Nicaragua.
L’ONGD Soltermón (Solidaritat amb el Tercer Món) està adscrita a l’esmentada parròquia i es dedica a subvencionar projectes de desenvolupament en aquells països.
Soltermón va sufragar enguany la construcció d’un pou d’aigua a l’Alta Verapaz (Guatemala); una guarderia al barri de El Tesoro, en un suburbi de Guatemala capital; i tres menjadors infantils a Granada (Nicaragua).
Mn. Manel (que era ja la sisena vegada que viatjava a Centramèrica) ens ofereix aquí una breu visió de com es troben avui aquells països.
Resulta difícil aplegar en unes línies totes les vivències d’aquells dies. Per això, a manera de resum, sintetitzo la meva visió en aquests deu punts:
1. He vist milers i milers d’éssers humans sotmesos injustament a situacions de pobresa, misèria, desnutrició, violència, impunitat, i desigualtats.
2. He vist en especial nens i dones víctimes d’una societat individualista, masclista i violenta, que abusa dels més febles.
3. He vist alhora dones molt fortes i valentes que tiren endavant malgrat la gran càrrega que han de suportar.
4. He vist un poble molt religiós, que confia en un Déu d’amor, de justícia i d’alliberament, més que en les esglésies.
5. He vist una església de laics i laiques molt compromesos i alhora molt lluny d’una església europea i vaticanista.
6. He vist sacerdots, religiosos i laics –molts voluntaris– jugant-se la vida per la reivindicació de la dignitat de les persones.
7. He vist governs corruptes, l’imperi del narcotràfic i les “maras” (bandes juvenils violentes); i militars i paramilitars al servei de la violència.
8. He vist uns països on la impunitat de la injustícia és alarmant. Entre 2010 i 2011, a Guatemala, 393 dones han estat violades i assassinades. Només s’han celebrat dos judicis...
9. He vist una violència quotidiana, on les xifres de persones mortes diàriament,  a Guatemala i El Salvador, superen les víctimes quotidianes de les guerres civils recents.
10. He vist, un cop més, la necessitat de ser la veu i continuar cridant per aquells als quals se’ls hi nega la veu i la llibertat.
A algú li pot semblar una visió excessivament negativa i pessimista, però crec, i així ho van veure també les altres persones que m’acompanyaven, que és la trista realitat d’uns països que, com ells afirmen, es troben massa propers al domini de l’imperialisme nord-americà, alhora que són la via de pas de tot el narcotràfic que va, d’anada i tornada, de Colòmbia a Estats Units, i d’Estats Units a Colòmbia i el món sencer.
Manel Simó