diumenge, 18 de març del 2012

“El saben aquel ....”


 “Saben aquel que diu que un cacic americà amb molts dòlars es presenta un dia a la plaça Sant Jaume i el rep  al president de la Generalitat, l’Artur Mas, i li diu: Tu, t’instal·lo unes Vegas al costat de Barcelona, al Delta del Llobregat,  amb 36.000 llits, uns quants casinos, una Venècia en miniatura, des de Viladecans fins al riu Llobregat... Si m’ho deixes fer creo 200.000 llocs de treball... Ara, m’has de facilitar els terrenys catalogats ZEPA i dins del Parc Agrari, i permetre que em salti unes quantes lleis del teu país, fins i tot la laboral... els meus 200.000 treballadors viuran en els 10.000 pisos que jo els construiré, com les colònies tèxtils de principis del segle XX teníeu una mica més amunt del Llobregat... Vull que sigui, com a Nevada, una zona franca, fora de la legislació del teu país...
“... I va i el president li diu: SÍ, SISPLAU ...”
Llàstima que no sigui un acudit de l’Eugenio, sinó un lamentable fet real. Sóc un il·lús. Ho admeto. Em pensava que la crisi del totxo havia estat una lliçó per a alguns dels nostres governants, tant els d’esquerra com els de dreta, que els darrers anys no han fet més que fomentar una economia especulativa, basada en la construcció descontrolada, irracional. Em pensava que per fi, havien vist la llum, i que seguirien, després del desastre del totxo, el camí d’altres països, apostant per una economia d’alt valor afegit, basada en el coneixement, en la innovació científica i tecnològica, en la producció de béns i serveis d’alt valor afegit, útils per a la societat en el seu conjunt.  Em pensava també que el caciquisme, com molts virus, s’havia eradicat en la nostra societat. Però res més lluny de la realitat.
L’EuroVegas, a més a més de violar més d’una trentena de lleis estatals i nacionals, és un negoci basat en el foment de l’especulació, del joc, l’atzar, que genera llocs de treball poc qualificats, que no aporta cap valor del qual puguem sentir-nos orgullosos. No genera riquesa d’alt valor afegit, cap coneixement, cap bé o servei útil i necessari per a la nostra societat... Res de res... Que Viladecans, Barcelona, siguin coneguts a nivell mundial per acollir aquest tipus de negoci no deixa de ser vergonyós per qui signa aquest escrit.
En fi... En el fons crec que no hem de patir. Ben aviat des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, així com el  Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, i les diferents regidories de medi ambient dels municipis afectats, el consorci del Parc Agrari,  etc... es manifestaran i deixaran ben clar que l’EuroVegas no és un projecte sostenible... I si no, sempre ens queda el sentit comú de la comissió europea.
Jordi Mazon 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb tot el dius i espero que tots ens unirem en contra d'aquest projecte.