dilluns, 19 de març del 2012

Primera assemblea contra l’Eurovegas al Baix Llobregat



Més de 20 associacions ecologistes (Ecologistes en Acció, Depana, WWF-Bcn, SEO/BirdLife-Bcn, Quercus), plataformes (S.O.S. Delta Llobregat, Salvem Oliveretes, Llobregat SOStenible), sindicats (Unió de Pagesos), partits polítics (ICV, ERC, CUP, Revolta Global, Joves d’Esquerra Verda, etc.), entitats ciutadanes (associacions de veïns, acampades, cooperatives, centres excursionistes, centres culturals, etc.), entre altres, ens vam reunir a l’epicentre del projecte Eurovegas a Catalunya: concretament, segons les últimes notícies, al terme municipal de Viladecans i Sant Boi de Llobregat.
Desprès d’explicar les raons i objectius d’aquesta trobada, i la situació actual del projecte (fins ara en l’aire) es va mostrar un video sobre els valors naturals del delta del Llobregat i de denúncia de l’especulació urbanística, i es va passar a la presentació de les entitats i una taula rodona. Les veus contra el projecte van ser unànimes al condemnar no només la destrucció del medi sinó com a model de comarca i de país, i es va titlar de “valencianizació” la tendència actual. Es va constatar la desinformació que existeix als mitjans de comunicació massius, com al parlar de la “riquesa” que es generarà (quan ja han dit que no volen pagar impostos, a sobre demanaran un crèdit al Banc Europeu, i es necessitarà construir infraestructures amb diners públics), els habitatges (que precisament sobren a l’àrea metropolitana) o el xantatge dels llocs de treball (probablement fins i tot se’n destruiran, ja que es portaran treballadors estrangers, i faran tancar a altres activitats que reben els turistes ara). Es van defensar els serveis ambientals del delta (l’aqüífer és una reserva estratègica d’aigua), socials (l’agricultura de proximitat, turisme rural) i culturals (paisatgístics, d’educació ambiental) com a model de construcció d’un altre tipus d’economia, per la qual es porta molts anys lluitant...
A continuació es va fer una pluja d’idees, i es va proposar fer un manifest (amb totes les idees que han sortit) i recollir firmes per aconseguir un gran suport ciutadà, accions com una caminada popular pels terrenys afectats, entre altres, presentar mocions als ajuntaments, fer assemblees als pobles afectats, etc. A més a més es crearan equips de comunicació i dinamització per fer xerrades, activitats i arribar a l’opinió pública.
Aquesta primera reunió ha sigut un gran èxit i una primera crida d’atenció a les autoritats, amb aquest missatge: Ni un Pam més!!! No ens quedarem de braços creuats!
L’Eurovegas no sabem si acabarà apostant per instal·lar-se al Delta del Llobregat, però el que ha fet, és anunciar a tot el món que aquí hi han uns terrenys i uns polítics que poden i volen acollir uns projectes d’aquesta magnitud sobre un parc agrari i dins un espai natural. De fet ja ha mostrat interès uns promotors xinesos que volen instal·lar a Catalunya “un resort turístic familiar amb un toc xinès”, i diuen que els seus impulsors “coneixen bé Catalunya i són molt aficionats al Barça”. No voleu Eurovegas? Tres tasses!!! 
Es convoca una segona assemblea el proper divendres 16 de març a les 18:30 al Ateneu Pablo Picasso de Viladecans. Si vols informació o donar-nos suport, escriu a: stopeurovegas@gmail.com.
Més informació a 
http://sosdeltallobregat.wordpress.com/
http://salvemoliveretes.blogspot.com/
Ricard Caba