dimarts, 20 de març del 2012

Rehabilitar la Torre Modolell: una trobada amb l’alcalde Carles Ruiz


Ara ja és un tema urgent, que no pot esperar més. La Torre Modolell i el seu jardí, no poden continuar en l’actual situació, cada cop més degradada. Certament que ara no és moment de grans obres, perquè estem en crisi, però sí de fer el mínim imprescindible perquè el conjunt no es continuï fent malbé i es pugui començar ja a experimentar que entre tots valorem aquest símbol de la nostra ciutat i que és un orgull per a tots.
Per aquest motiu, i amb el lema “La Torre Modolell és el nostre símbol. Rehabilitem-la!”, el Grup Tres Torres ha començat una campanya per demanar que, de moment, es comenci a treballar en cinc punts bàsics: 1) Recuperació de la façana, que actualment presenta una imatge molt malmesa; 2) Rehabilitació i impermeabilització de la terrassa de les antigues escoles, per on actualment es filtra aigua a l’interior de l’edifici i pot provocar greus danys; 3) Dignificació de les escales que porten a la terrassa, que són l’element monumental més fet malbé de tot el conjunt. 4) Recuperació del jardí, perquè tingui la dignitat i bellesa que tenen tants altres espais enjardinats de la ciutat; i 5) Que es torni a obrir la porta principal del palau, la que dóna pas al jardí, per tal de poder admirar l’escala monumental, que es una de les joies del palau. 
I el primer pas de la campanya ha estat presentar a l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, una carta sol·licitant que s’iniciïn ja aquestes tasques. La carta l’han signada un ampli nombre de persones significatives de la nostra vida social i ciutadana: des del Síndic de Greuges fins als que van rebre les dues primeres Medalles d’Honor de la ciutat, un d’ells representat per la seva viuda; des de presidents d’associacions de veïns fins a persones compromeses en entitats culturals; des de regidors i exregidors fins a responsables d’associacions de lleure infantil; des de titulars de comerços fins als rectors de les parròquies; des d’arquitectes a metges; des de dirigents d’entitats socials fins a professors universitaris; des d’antigues masoveres i mestresses de masies fins a activistes antifranquistes històrics.
En l’entrevista que hem tingut per presentar la carta, a més de l’alcalde Carles Ruiz hi han assistit la primera tinenta d’alcalde, Maria Salmerón, i el segon tinent d’alcalde, José Luis Atienza. Al llarg de la conversa, l’alcalde ens ha manifestat el seu interès per aconseguir que la Torre tingui la prestància que li correspon, malgrat que ara amb la crisi no sigui possible afrontar tot el que caldria fer. De moment, és previst treballar en la restauració de la façana, la impermeabilització de les teulades degradades, i el millorament de l’estat del jardí i les escales. Igualment, es buscarà la manera de tenir oberta, en dates determinades, la porta principal del palau.
Per part del Grup Tres Torres, cal dir que continuarem duent a terme accions per conscienciar del valor de la Torre Modolell i de la necessitat de la seva rehabilitació. Entre altres, una exposició, que preveiem realitzar de cara a la primavera i l’estiu, en què volem donar a conèixer més i millor el valor històric, cultural i arquitectònic d’aquest edifici, per remarcar també la importància que ha tingut en la nostra vida ciutadana, i per fer adonar de com cal actuar de manera immediata.
La Torre Modolell és el principal símbol de Viladecans. Tenir-la en les millors condicions i fer que llueixi tot el que pot lluir ha de ser un gran objectiu col·lectiu, per fer-nos sentir més orgullosos de la nostra ciutat i més contents de viure-hi. És llàstima que entre tots hàgim permès que es degradi tant. Però no podem permetre que es degradi més. I encara que ara estiguem en crisi i no sigui moment de grans actuacions, seria imperdonable que no féssim el mínim imprescindible per evitar que la degradació continuï. 
Josep Lligadas Vendrell