diumenge, 22 d’abril del 2012

Que plourà, avui?


Els amics del Punt de Trobada em demanen que presenti una mica el meu darrer llibre, titulat Que plourà, avui? Totes les claus per entendre el temps atmosfèric, que va sortir el passat més de març publicat per Publicacions de la Universitat de Barcelona, dins de la col·lecció Catàlisi. Ho faig amb molt de gust. 
«Que plourà, avui?» és, probablement, una de les preguntes que més s’han formulat els éssers humans des dels seus orígens. Malgrat que durant segles han intentat respondre-la observant diferents indicis, no sempre ha estat fàcil pronosticar el temps atmosfèric. Més enllà de ser una pregunta de cortesia, saber si plourà o no planteja un important repte científic, ja que d’aquesta previsió depèn l’activitat econòmica d’un ampli sector de la societat. 
Aquest llibre aporta alguns arguments per respondre la pregunta del títol. Per una banda, exposa els principals factors que regulen el clima i els efectes que la meteorologia té sobre els éssers vius, els ecosistemes i alguns àmbits tècnics, com l’aeronàutica; per l’altra, explica l’impacte que l’activitat humana produeix en l’atmosfera i les alteracions que hi tenen lloc per aquesta causa. He mirat d’escriure’l amb claredat i de forma divulgativa alhora que amb rigor científic, i crec que pot ser una bona eina per acostar-se al medi atmosfèric i conèixer fins a quin punt la meteorologia influeix en les nostres vides.
El llibre conté una pàgina web associada en la qual el lector pot descarregar-se els gràfics i el material que al llarg del llibre es va apuntant. Per aquells que vulgueu fer un tastet al llibre i veure les fotografies i il·lustracions el web és :
www.publicacions.ub.edu/liberweb/PlouraAvui
El dissabte 21 d’abril es farà la presentació a la llibreria Els Nou Rals, on a més a més farem alguns experiments per entendre la física de l’atmosfera. El dia de Sant Jordi també hi seré signant llibres amb d’altres autors locals. 
Jordi Mazon