dilluns, 2 de juny del 2014

Garantint uns bons serveis pediàtrics

Des d’ERC Viladecans hem presentat a la Mesa del Parlament una proposta de resolució on instem el Govern de la Generalitat a solucionar, de forma urgent i consensuada amb els professionals afectats, les reubicacions dels serveis de pediatria i salut sexual i reproductiva que comportaran les obres d’adequació al CAP Mas Font, ubicat al Passeig de la Marina de Viladecans.
L’actuació per adaptar les consultes a la nova normativa obligarà a centralitzar aquests serveis al CAP Maria Bernades, situat al carrer de la Mare de Déu de Montserrat, forçant així els usuaris a desplaçar-se a la part alta de la ciutat.
La petició respon al malestar generat entre el col·lectiu sanitari i la població, més encara quan des de començaments de 2014 s’han deixat de prestar serveis d’atenció pediàtrica els dissabtes a tot Viladecans. Una decisió que es va prendre sense comunicar-ho abans als veïns i als professionals.
D’altra banda, arran de la construcció d’un tercer ambulatori previst en els actuals pressupostos de la Generalitat, des del Departament de Salut s’ha transmès la voluntat d’unificar els serveis de pediatria i salut sexual i reproductiva en un sol Centre d’Atenció Primària. Quelcom mal vist d’entrada pel col·lectiu de professionals implicats i pels propis usuaris, si això exclou una millora contrastable en els serveis prestats.
Davant d’aquesta possible centralització es tem una baixada en la qualitat dels serveis i un empitjorament en les condicions laborals dels treballadors. Aquesta centralització de serveis d’atenció pediàtrica també es preveu a la resta d’equipaments del Servei d’Atenció Primària (SAP) Delta del Llobregat, sense el consens dels professionals, quelcom que està comportant molta incertesa en el futur de l’atenció als infants d’aquest territori.
Per tot plegat, també demanem una reorganització del sistema de gestió del SAP Delta del Llobregat de manera que s’incrementi el personal assistencial, basant-se en experiències d’èxit com la de l’Equip Pediàtric del Penedès Sud. 
Així mateix, instem el Govern a treballar, de forma consensuada amb els professionals i l’Ajuntament, la distribució de serveis que es durà a terme un cop entri en funcionament el CAP Montbaig de Viladecans. Això és, tenint en compte que els serveis de pediatria i salut sexual i reproductiva només podran ser centralitzats en un únic centre sanitari sempre que això comporti una millora en els serveis prestats i no es produeixi cap disminució en la plantilla. També concreta que les possibles centralitzacions de serveis assolides per consens vagin acompanyades de bones comunicacions amb la resta de la ciutat. 
Finalment, també instem el Departament de Salut a garantir l’atenció a la població pediàtrica durant els dissabtes a través dels serveis sanitaris de Viladecans.
Bàrbara Lligadas