dilluns, 15 de juny del 2015

L’amenaça del TTIP (Tractat de Lliure Comerç i Inversions)

Economistes, experts en drets internacionals, politòlegs i Organitzacions no Governamentals adverteixen: el TTIP que negocien els Estats Units i la Unió Europea, és un atac directe a la democràcia i a la sobirania dels pobles. Una advertència que està documentada i demostrada. Si el TTIP finalment s’aprova es convertirà en un element suprem que estarà per sobre dels tres pilars fonamentals de l’exercici sobirà: un acord que tutela en nom de les empreses transnacionals la capacitat legislativa dels Parlaments, un acord que amenaça la capacitat executiva dels governs i que ignora la capacitat judicial dels estats:

Els estats d’Europa amb els diners dels ciutadans garantiran els beneficis de les empreses transnacionals.

Limitaran les decisions que puguin prendre els estats, modificant legislacions nacionals que afectin als beneficis dels especuladors.

S’instauraran tribunals privats per a jutjar als estats per demandes de les transnacionals per pèrdues dels beneficis previstos.


La importància d’aquesta notícia a nivell europeu, pot ser que no sigui percebuda per  la majoria de la població, però l’acord que s’està gestant condicionarà la vida de milions d’europeus. Les negociacions de moment estan sent secretes. “Se suposa que és un acord que impulsarà l’economia real, però els seus principals beneficiaris seran la banca i els lobbies internacionals”. I els perjudicats seran: treballadors en general, autònoms i pymes, agricultors i ramaders, treballadors sanitaris, comunitat educativa, indústria del país, medi ambient, alimentació i ciutadania en general 

Tenint en compte que els mitjans de comunicació no informen gairebé gens sobre el tema al respecte i que afectarà a la majoría dels ciutadans, informo als lectors que es farà una exposició més amplia del TTIP per Ramon Franquesa, professor d’Economia Mundial a la UB el dimarts 16 de juny a les 19’00 h. a l’Ateneu Pablo Picasso, Passatge Sant Ramon, 2, en un acte promogut i organitzat pel Procés Constituent i Front Cívic de Viladecans.

Susi Ballesta