Els Socialistes hem finalitzat un procés modèlic de primàries que ha portat novament a Pedro Sánchez a la direcció del PSOE amb un suport majoritari de la militància. Segurament a nivell públic l’element més destacat ha estat aquest retorn del líder amb la força dels vots dels militants del partit, però el que s’ha produït va molt mes enllà dels lideratges polítics. Els socialistes hem posat en marxa una veritable agenda política pel canvi a Espanya, que ens permeti liderar novament l’esquerra, en un context de fragmentació política i amb un parlament que fa difícils sumes alternatives a l’actual govern de dretes.
La nostra estratègia passa per situar propostes sobre la taula que permetin generar confiança entre els grups que poden configurar una majoria alternativa i, alhora, avançar en l’agenda de canvi sobre aspectes concrets; per exemple, la modificació del Consell de Direcció de RTVE, a la qual es va haver de sumar el PP per tal de no quedar en minoria, o d’altres que estem treballant amb els grups de la cambra i de què està parlant Pedro Sánchez en la ronda de trobades amb els altres líders polítics. Queden temes tan importants com la derogació de la reforma laboral i l’enfortiment de la negociació col·lectiva, el futur del sistema de pensions, la recuperació dels nivells de serveis públics que s’han reduït amb l’excusa de la crisi... Una crisi que és molt més que una fallida econòmica periòdica, és un veritable moment de transició de model productiu, que, com a conseqüència, està fent que la prosperitat no sigui per a tothom, sinó que està generant més desigualtat dins de la societat.
El model socialdemòcrata ha significat històricament una garantia de futur per als sectors populars i les classes treballadores. Avui el futur és incert. Els canvis en els sistemes productius, la robòtica, els nous materials, els efectes de la globalització, l’economia en xarxa i els nous models socials generen desconfiança i por a molts sectors de la societat. I les solucions fàcils de la dreta han agreujat els seus efectes, per això el debat sobre les conseqüències de la crisi s’ha d’incloure en una reflexió mes àmplia sobre el nou programa socialdemòcrata que afronti aquests canvis. Un projecte que ha de donar respostes a models fiscals de repartiment de la riquesa sobre la base de la nova economia i la globalització; que articuli fórmules no traumàtiques de repartiment del treball fent front a la creixent desigualtat salarial; i, molt especialment, cal un programa que situï la transició de l’economia cap a un model més sostenible, col·laboratiu i en xarxa, com a prioritat dels governs i els Estats.
Tots aquests reptes són els que avui prioritzem en la nova direcció del socialisme espanyol de la qual ara formo part. És un projecte molt engrescador i ambiciós, i tenim la sort de comptar amb un partit il·lusionat i amb ganes de plantar cara a la dreta. Amb ganes de fer front a la deriva a la qual ens estan portant els que governen Catalunya, no només amb la inacció que ha caracteritzat l’actitud del govern popular, sinó també posant sobre la taula alternatives per millorar l’autogovern, corregir els dèficits que han derivat en l’actual situació i fer un plantejament de reforma federal que generi un nou marc de relacions que eviti els enfrontaments. Amb Pedro Sánchez, hem guanyat un interlocutor que entén la situació i que refermarà que el PSOE continuï sent el millor aliat de Catalunya.
Per a mi és un orgull contribuir a aquest projecte i aportar, des de Viladecans, un granet de sorra al nou projecte de la socialdemocràcia a Espanya, mantenint simultàniament la meva plena dedicació a fer que la nostra ciutat pugui preparar-se per al futur i millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans des de l’Ajuntament.
Carles Ruiz Novella
Alcalde i membre de la Comissió Executiva Federal del PSOE
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada