dissabte, 15 de juliol del 2017

Un Iftar diferent a Viladecans

 

Potser, «Iftar» sigui un terme desconegut per la majoria de la gent de Viladecans. Però, aquest més de juny, diverses entitats no només hem pogut conèixer el seu significat, sinó que hem pogut compartir aquest moment especial del Ramadà amb veïns i veïnes de confessió musulmana.

Sí, el darrer mes de juny va ser el Ramadà, una celebració religiosa musulmana en què a més de la pregària i la caritat, les persones que professen aquesta religió, fan dejuni des de l’alba fins a la posta de sol. Durant gairebé un mes, els creients d’aquesta confessió mantenen aquest tipus de celebració.

L’Iftar, és el moment, durant el Ramadà, en què, un cop s’ha post el sol, trenquen el dejuni de forma col·lectiva.

Aquest any la Comunitat musulmana i les seves dues associacions a Viladecans, Associació Cultural Islàmica la Paz i l’Associació Cutural Islàmica Al Nour, han convidat a participar-hi les associacions de Viladecans. 

Envoltats d’uns meravellosos menjars realitzats per la comunitat musulmana, vam compartir estones de xerrar, menjar i beure, entre persones de diferents trets culturals i religiosos.

Ha estat una iniciativa molt important per trencar les barreres del desconeixement mutu i permetre que entorn a un bon te, un cuscús o una harira, ens poguéssim conèixer millor. Permet, a més, allunyar els prejudicis malintencionats que no ajuden precisament a fomentar la convivència. 

Cada cop està més clar que, en aquest moment que ens ha tocat viure, les nostres societats seran cada cop més diverses i plurals tant en aspectes culturals, com religiosos i que aquest fet, s’ha de gestionar, no amagar-lo i menys, intentar estigmatitzar-lo. La no gestió, o la mala gestió de la integració cultural de minories és un element explosiu a llarg termini, ja que es creen compartiments culturals estancs. Hem de convidar els vinguts d’altres llocs a participar de la vida comunitària.

Hem de treballar per crear ponts d’entesa entre cultures i entendre que, tots i totes, hem estat, som o podem ser emigrants.

Miguel de la Rubia