dissabte, 15 de juliol del 2017

Molta calor

La segona quinzena de juny va fer molta calor, molt superior a l’habitual en aquestes dates. I, en moltes converses, es veia aquest fet com un signe més de l’escalfament global i progressiu del planeta, aquesta amenaça que plana sobre els nostres caps i que és fruit de tantes irresponsabilitats i tantes ambicions que impedeixen planificar un desenvolupament sostenible.

No ho podem saber, si les calors del juny van ser fruit de l’escalfament global, o van ser simplement resultat de les oscil·lacions que es donen en el clima i en les temperatures. En tot cas, però, ha pogut servir per recordar-nos la situació en què estem. Perquè el que certament no és discutible és que Goenlàndia es va desglaçant, i l’Antàrtida es va desglaçant, i el nivell de l’aigua del mar puja, i tantes altres realitats que els responsables polítics i econòmics no volen afrontar seriosament.

I davant de tot això, el nostre clima i el nostre medi ambient viuen ara sotmesos als tràgics impulsos d’aquest personatge nefast que presideix els Estats Units i que, darrere el seu estil extravagant i ofensiu, amaga una forma de governar posada totalment al servei de l’imperi del diner, sense importar-li si això destrossa la nostra casa comuna i el futur de tots plegats.

Sembla que, ara, els nostres països europeus estan disposats a defensar i tirar endavant l’acord de París contra el canvi climàtic, un acord que, si bé no arriba fins on hauria d’arribar, almenys fa passos importants en la bona direcció. I, pel que sembla, i per un evident desig d’aconseguir una més gran influència política i econòmica, també la Xina estaria disposada a apuntar-se a aquesta defensa. Tant de bo tot plegat serveixi d’alguna cosa.

Mentrestant, a nosaltres ens tocarà aportar el que puguem en l’estalvi d’energia i en l’aposta per les energies renovables, i això fer-ho tant en la vida privada com en els àmbits públics locals, com està fent ja de diverses maneres -que serà bo que cada cop siguin més- l’Ajuntament de Viladecans. I, juntament amb això, donar suport a totes les lluites en defensa del nostre medi ambient planetari.