divendres, 15 de juny del 2018

I ara, el sector Roca (II)

Un parell de números enrere vàrem explicar les consideracions generals del projecte urbanístic publicoprivat als terrenys de la factoria Roca, 326.000 m2 dels quals més del 80% corresponen al terme municipal de Viladecans. Actualment s’estan revisant les al·legacions a l’avanç del projecte per redactar la proposta definitiva i iniciar els tràmits urbanístics. Des d’ERC Viladecans hem presentat un total de 10 al·legacions que resumin a continuació:

Mobilitat. No s’ha previst cap accés nou a la C32, per tant el viaducte de la sortida 50 haurà de drenar a més del trànsit actual la mobilitat generada pels 2.800 nous habitatges (1.200 al Polígon Centre i 1.600 més a Roca), el polígon de Ca n’Alemany, l’outlet, els nous hotels a l’entorn de la Renfe, etc. Hem sol·licitat desdoblar la sortida 50 i permetre l’enllaç amb el carril paral·lel a l’autovia, a Ca n’Alemany. Es facilitaria així l’accés directe als nous vials del sector: el carrer Enginy i l’avinguda Riera de Sant Llorenç. També hem demanat reduir un nou vial projectat, paral·lel al carrer de l’Agricultura, que mutilaria les noves zones verdes. Demanem també la prolongació de l’avinguda Segle XXI amb una secció idèntica a l’existent en direcció Sant Boi i que l’avinguda Riera de Sant Climent tingui una secció semblant a l’original, com a via principal.

Habitatge. Pel que fa a habitatge social, el Pla local de l’habitatge 2008-2019 ja posa en relleu la manca d’habitatge assequible per a una família de renda mitjana, d’habitatges de protecció oficial i dotacionals. Considerem insuficient que el 46% dels habitatges siguin de protecció pública i hem sol·licitat que augmentin fins al 54%. També plantegem que el 50% dels habitatges de protecció oficial en règim concertat ho siguin amb la fórmula de cohousing o habitatge compartit per a gent jove i gent gran, els col·lectius més vulnerables. Al mateix temps proposem un 15% del sòl residencial destinat a protecció oficial en règim especial, per cobrir les necessitats d’autonomia personal dels usuaris de la Fundació CAVIGA i amb la previsió d’ubicar-hi una futura Llar-residència. Per últim, amb bon criteri el Pla General Metropolità de 1976 fixava una alçada màxima de les parcel·les que caldria respectar: hem sol·licitat que els edificis residencials i del futur parc empresarial siguin de planta baixa més quatre plantes (PB+4P), amb alguna excepció a PB+6P (actualment es preveuen blocs de 12 plantes i predominen els de 8). 

Usos. Tot i que estem en una fase del projecte molt incipient i encara no estan definits els usos del nou parc empresarial i d’innovació, com que es tracta d’una zona industrial que conviurà amb habitatge creiem que s’haurien de determinar els mateixos usos definits al Polígon Industrial del Centre, eliminant l’ús sanitari, cultural, recreatiu i esportiu. I limitar a l’àmbit de noves activitats complementàries la construcció d’un únic hotel o preferiblement apartotel que doni sortida a les necessitats d’allotjament que puguin tenir els treballadors o visitants de Roca.

Equipaments. El Pla director d’instal·lacions i equipaments esportius de Catalunya (PIEC), redactat al 2008, ja posava en relleu que a Viladecans mancava un poliesportiu: es va construir Pòdium el 2015 però s’ha derruït el Poliesportiu Municipal del Centre durant l’actual mandat. Si hi sumem les denúncies que hem fet sobre la situació en què es troben alguns clubs esportius amb mancances d’espai, cal plantejar i plantegem un nou poliesportiu municipal i un edifici polivalent per a l’ús públic o activitats formatives a la parcel·la destinada a equipaments.

Espai públic. Sol·licitem ampliar de 5 a 7 les zones verdes previstes, amb algun canvi de disseny. Hem inclòs la sol·licitud de l’Associació de Veïns de l’Hospital Roca, redissenyant el frontal de l’avinguda Generalitat per acostar la zona verda més gran a la banda de Viladecans on hi ha més densitat de població. En resum, hem demanat una pista de petanca, un parc infantil amb diferents espais per nens i nenes d’1 a 12 anys, un “Pipicà”, una zona esportiva a l’aire lliure amb de  zona de pícnic, una plaça amb bancs, un monument dedicat als treballadors de Roca i un altre monument en una glorieta sobre la història de la factoria centenària.

Fases de desenvolupament. Les fases inicials definides prioritzen la construcció de la nova seu de Roca i d’habitatges. Les fases finals són les que poden fer augmentar els llocs de treball i el creixement econòmic a Viladecans. Per això hem sol·licitat repensar els períodes de desenvolupament i intercalar la construcció de part del nou parc empresarial amb les zones residencials.

Auditoria pública. A la pàgina 34 de la memòria del projecte s’afirma que “tot el benefici econòmic final de la transformació urbana es destinarà a la modernització i construcció dels nous edificis de l’empresa Roca, fins allà on arribi”. En aquest sentit, hem sol·licitat que s’articuli un sistema d’auditoria pública i independent per fiscalitzar els comptes que generi la transformació urbana de l’àmbit Roca, amb l’objectiu d’evitar qualsevol ombra d’especulació amb els terrenys. 

En definitiva, ens hem llegit la lletra petita i podem concloure que l’anunciada pluja de llocs de treball va com a mínim per llarg. Com a grup a l’oposició amb esperit constructiu hem presentat aquestes al·legacions per contribuir a millorar el projecte en la mesura de les possibilitats, prioritzant el bé comú i la qualitat de vida dels veïns que ja viuen a Viladecans i dels futurs que hi hauran d’arribar. Convençuts cada dia més que l’actual equip de govern ha convertit l’Ajuntament en una promotora immobiliària.  

Myriam Moysset