divendres, 15 de juny del 2018

Perdem identitat

Ja fa molts mesos vam veure com amb poques setmanes allà on hi havia hagut un emblema de Viladecans cada cop hi havia un buit més gran. Es va anar desvestint el Poliesportiu Centre fins a deixar-ne l’estructura nua i ridícula, per després eliminar-ne tot rastre. Se’ns explicava des del govern municipal per activa i per passiva que enderrocar el pavelló era imprescindible per finançar la construcció del nou complex esportiu Pòdium, a la Torre Roja.

Recordem que hi havia una part dels terrenys on s’ha construït Pòdium que estaven destinats a habitatge, i calia fer un canvi de cromos amb algun altre terreny municipal per encabir aquesta parcel·la d’habitatges. I, és clar, a Viladecans no hi ha prou projectes urbanístics en marxa per encabir-hi aquesta parcel·la: calia enderrocar una instal·lació pública del centre de la ciutat que durant dècades va esdevenir lloc de trobada i espai de relacions socials.

A banda d’això, se’ns deia que era imprescindible vendre el terreny del Poliesportiu Centre per sufragar les despeses de Pòdium. Fem memòria: l’operació per construir aquest centre esportiu a càrrec d’Urbaser (multinacional que té la concessió del servei de neteja a Viladecans) es va tancar per 21.000.000€ a pagar fins el 2031, amb un interès del 9’8% (contextualitzem: l’Euríbor el 2015 era del 0,298%!).

Però què ens trobem tres anys després? Una piscina descoberta ridícula, que hem perdut una piscina coberta de competició (l’actual no és reglamentària) i una instal·lació pública al barri centre, i que hem guanyat un gimnàs. Tot plegat pel “mòdic” preu de 26.500.000€ pagats en tres anys. Dels quals 5.500.000€ corresponen a interessos que no s’han pogut destinar a altres inversions i equipaments necessaris com la pista d’atletisme, la segona biblioteca pública, la reforma de la Rambla o la millora dels carrers de l’Alba-rosa. Tampoc a serveis socials.

I aleshores ens preguntem: si ja està pagat Pòdium, per què s’ha enderrocat el Poliesportiu Centre i el govern local continua volent fer-hi pisos? Sembla que la història i les necessitats dels barris no importen. No importen els petits detalls que ens configuren com a poble. Només importa construir i construir. Grans projectes que segresten les finances de l’Ajuntament durant tot un mandat en detriment d’instal·lacions públiques que constitueixen la nostra identitat, que garanteixen serveis públics a prop dels veïns. Perdem identitat, però això a alguns no els importa.

Bàrbara Lligadas