dimarts, 15 d’octubre del 2019

Bee Happy

Tenim la sort de viure a una ciutat Bee Happy. Els nostres espais naturals són un tresor en biodiversitat. 360 espècies d’ocells. El 90% de les especies d’ocells que es poden veure a Catalunya. 23 varietats  d’orquídies i espècies com la tortuga de rierol i el fartet comparteixen aquets petit paradís que són el aiguamolls del Remolar-Filipines.

No hi ha  dubte  que els espais naturals i en concret els del delta del Llobregat són una important reserva d’espècies, però no ens podem resignar que la biodiversitat quedi atrapada en una reserva. L’aposta i el repte  està en retornar  la natura  a la ciutat que és el sistema on vivim les persones. Els espais verds ens connecten amb la natura i ens generen benestar. Per això, els carrers, les places i els edificis són el millor espai per a l’educació, la sensibilització ambiental i perquè els nostres veïns i veïnes s’impliquin, de manera activa, en la lluita per preservar les diferents espècies. 

Amb l’objectiu de recuperar la natura a la nostra ciutat i millorar el benestar, l’any 2010 vam aprovar el pla d’acció per a la conservació i foment de la biodiversitat urbana de Viladecans. Durant els anys següents hem creat els parcs forestals de Mas Ratés i Can Trius. Els acords de custòdia  ens han permès recuperar la font de Can Preses, el manteniment forestal a la muntanya de Sant Ramon i la senyalització d’itineraris forestals. Hem poblat el territori d’hotels d’insectes, basses d’amfibis i jardins de papallones. És a partir de le instal·lació de tres ruscos que s’inicia la nostra relació amb les abelles i neix el projecte de biodiversitat urbana “Bee Happy”, que és una expressió anglesa que vol dir “Abelles Felices”. Un projecte innovador orientat a fomentar l’apicultura urbana a Viladecans, amb la instal·lació de ruscos, que utilitza les abelles  com a indicador  de la qualitat ambiental de la nostra ciutat. Una eina d’educació i sensibilització ambiental i de contacte amb la natura per generar espais de ciència ciutadana. 

Les petites abelles són una peça fonamental del nostre món. Pel fet que a les ciutats l’ús de pesticides està més controlat, els jardins són una font d’aliments i les ciutats poden convertir-se en un refugi per a les abelles. Per això ens vam engrescar amb el projecte Bee Happy.

Aquesta iniciativa de l’Àrea de Medi Ambient la vam dur endavant sota el paraigua de Wiladecans – Ciutat intel·liGent, des d’on hem treballat els projectes smartcity de ciutat. En general quan es parla d’innovació es parla de tecnologia però smartcities per a nosaltres, no són tan sols aplicacions tecnològiques, sinó que són els ciutadans veritables protagonistes i beneficiaris.

Per fomentar l‘apicultura urbana i aplicant el sentit comú vam legalitzar el primer rusc urbà de Catalunya ubicat a la teulada de l’Àtrium. A diferència del mètodes tradicionals hem utilitzat les abelles, un ésser viu, com a sensors ambientals. Sabem que són magnífics bioindicadors i partir de la mel, el pol·len i la cera recol·lectats de les nostres abelles hem començat a estudiar la contaminació ambiental de l’aigua, el sòl i l’aire. Podem obtenir la quantitat de metalls pesats que conté l’aire que respirem, o el tipus de plaguicides  que es fan servir en els nostres camps, també podem conèixer en quin grau afecta la contaminació sobre la part viva del medi ambient. Finalment les abelles entren en les escoles i en l’oci familiar amb la casa de les abelles, un petit equipament al parc de Mas Ratés. Una eina educativa innovadora i centre mediambiental  amb propostes d’educació ambiental, tallers i jugateca que volen contribuir a sensibilitzar la població i fer que Viladecans esdevingui una ciutat amiga de les abelles i que les abelles facin de Viladecans una ciutat Bee Happy.

Encani Garcia