dimarts, 15 d’octubre del 2019

Vilawatt i l’Associació Ciutadana per a la Transició Energètica.

 

El projecte de transició energètica  Vilawatt necessita del compromís i de la participació de  la ciutadania i dels agents socials i econòmics de Viladecans perquè l’energia és estratègica en la nostra vida quotidiana i en el dia a dia de la nostra ciutat. Avançar cap a la sobirania i l’eficiència energètica és un repte d’acció col·lectiva que requereix, sens dubte, de la corresponsabilització de totes i tots. 

Val a dir que un dels elements d’innovació del projecte Vilawatt que la Unió Europea va valorar, va ser la proposta de posar en funcionament un òrgan de governança compartida amb la participació pública, privada i ciutadana que s’ha concretat en el Consorci Vilawatt en el qual la ciutadania pot participar a través de l’Associació Ciutadana per a la Transició Energètica. Però, com es concreta aquesta col·laboració?  

El compromís amb el projecte Vilawatt comença amb la contrac-tació del subministrament elèctric. El primer que hem de fer és dirigir-nos a l’oficina Vilawatt, que es troba situada al  carrer Dr. Reig 81-83, tot portant la factura de l’electricitat per tal que la persona que ens atengui ens pugui fer un petit estudi  de com cadascú de nosaltres té el seu contracte actual i, a partir d’aquí, fer-nos una oferta de contracte amb la comercialitzadora associada a la  nostra oficina Vilawatt. Al mateix temps, ens podran   resoldre els dubtes que tinguem  i oferir-nos  consells de com fer una gestió més eficient de l’energia a la nostra llar perquè a Viladecans la factura elèctrica és molt més que un preu, és una oportunitat de fer créixer la ciutat. 

Contractar l’energia Vilawatt és participar en l’Associació Ciutadana i, per tant, en la governança del Consorci.  Això vol dir tenir veu  en la presa de decisions d’aquest òrgan de govern que ha de guiar el procés de transició  energètica a Viladecans per decidir  quins passos hem de fer, quines inversions prioritzar, quins tallers oferir a la ciutadania, com afrontar el repte de la producció d’energia i de l’autoconsum. En definitiva, intervenir en la política energètica de la ciutat que ha de guiar  el  seu funcionament energètic. 

I el nostre compromís es fa palès també amb l’acceptació de la moneda Vilawatt que és l’instrument que farà visible una part dels estalvis de la nostra factura elèctrica que convertirem en  moneda Vilawatt per fer que el nostre esforç i la nostra millora en la gestió de l’energia repercuteixi directament en la nostra ciutat, en  el comerç i en les petites empreses de Viladecans. 

Amb la nostra participació aconseguim relacionar la reducció del consum elèctric  i la millora en la contractació, en els hàbits i en la gestió  de l’energia  amb el creixement econòmic i amb la rehabilitació d’edificis per obtenir més confort a casa i també  més estalvi energètic. Aquest procés ens permet posar en marxa una  roda que sempre gira a favor nostre i que, al mateix temps que enforteix  la nostra seguretat energètica, ens permet reduir les nostres emissions de gasos amb efecte d’hivernacle tot contribuint de manera clara i directa a la lluita contra el canvi climàtic que és, sens dubte, el repte més important i urgent  que, com a societat i com a espècie, tenim plantejat ara mateix i en els propers anys. 

El nostre compromís i la nostra participació en el projecte Vilawatt és important i, fer-ho és molt fàcil i només depèn de cadascú de nosaltres. 

Irma Fabró Yagüe