dimecres, 15 d’abril del 2020

Història de l’Església Evangèlica a Viladecans

L’actual congregació de l’Església Evangèlica a Viladecans

Després d’un període de repressió durant la dictadura franquista, en què es van tancar llocs de culte, es van empresonar pastors i es van confiscar bens, l’aprovació el 1967 de la Llei de Llibertat Religiosa va permetre que un grup de famílies cristianes evangèliques residents a Viladecans comencessin a reunir-se a llars de la població.

Aquestes famílies provenien de l’Església Evangèlica de Sant Boi i s’havien traslladat a la ciutat per motius laborals. Van començar a reunir-se en un local del carrer Victòria, actualment Pi i Maragall, amb el suport de l’església de la localitat veïna i sota la direcció del seu pastor, el Sr. Joan González. El local de culte es va inaugurar finalment el 25 de desembre del 1970, després de superar alguns impediments amb les autoritats.

Tres mesos més tard, el Sr. Joan Calvet i la seva esposa, la Sra. M. Dolors Crevillén, s’incorporarien a l’església per dirigir-la com a copastors sota la supervisió de l’església de Sant Boi. El 1973, amb un total de 19 membres, va ser reconeguda com a església independent.

El 1976, a causa d’un augment en la quantitat de membres, l’església es va traslladar a un local situat al Grup Sant Jordi, on ha mantingut la seu fins avui. El rector de la parròquia de Santa Maria Magdalena, Mn. Jaume Bogunyà, va donar la seva conformitat a l’obertura del nostre local al barri, que en aquella època era necessari, i a més va oferir la seva ajuda i suport allà on calgués.

Una de les fotos més antigues on surt l’antic local del carrer Victoria (actual Pi i Margall).
El cartell al fons era així per esquivar les dificultats de l`època.

L’Església Evangèlica a Viladecans ha servit de suport a altres esglésies, així com de «pedrera» per a altres congregacions, ja que n’han sortir diversos matrimonis que s’han dedicat al ministeri pastoral. Entre el 1980 i el 1988, va assumir el lideratge de l’Església Evangèlica de Tarragona i hi va enviar el Sr. Juan José García i la Sra. Carmen Valentín com a pastors. Des de 1989 fins al 2006, també es va encarregar de la direcció de l’església de Sant Vicenç dels Horts, primerament amb el Sr. Juan Pedro Fuglister i posteriorment amb el Sr. Alfonso Vera i la Sra. Elena Guillén.

Un moment crític en la història de l’església va arribar amb la gran inundació de l’any 1988, que va destruir-ne tot el local social. 

Gràcies a la solidaritat de les congregacions de la zona, les instal·lacions es van poder reconstruir.

El 2006, el pastor Joan Calvet i la seva esposa M. Dolors Crevillén es van jubilar, i el lideratge va ser assumit per el Sr. Miguel González i la Sra. Juana María Martínez, membres de la congregació, fins al 2011. Des de llavors, el Sr. Ricard Bardés i la Sra. Antonia Vera hi exerceixen com a pastors.

Des del 1973, l’església forma part de la Federació d’Esglésies Evangèliques Independents d’Espanya i del Centre Evangèlic d’Estudis Bíblics de Barcelona. Des del 2007 fins a l’actualitat, participa a la Mostra d’Entitats de Viladecans.

Els locals, el 1988, afectats per les inundacions.

Enguany la nostra església celebra el seu 50è aniversari. En mirar enrere, estem agraïts a Déu per la seva ajuda i benedicció i per la gran quantitat de persones que han estat membres de la congregació o l’han visitada, i per haver contribuït al creixement d’altres esglésies, com ara Castelldefels, Tarragona o Sant Vicenç.

També volem transmetre la nostra gratitud a tots els membres que, amb esforç al llarg dels anys, han brindat suport al progrés de tota l’obra de l’església.

Per últim, volem reiterar el nostre compromís a compartir amb els nostres veïns de Viladecans la nostra fe en Jesucrist i contribuir al enfortiment de l’Església Evangèlica a tot arreu.

Jaume Sagués

Amb la col·laboració de diverses persones de l’Església