El passat Ple municipal de juny els dos socis de govern (PSC i Comuns) van aprovar de forma provisional el “Pla de Millora Urbana” (PMU) de Can Sellarès amb els vots en contra de tota l’oposició i el rebuig d’una part important de veïnes i veïns de Gavà i Viladecans articulats a través de la plataforma Salvem Can Sellarès o entitats culturals com el Grup Tres Torres. Elles com nosaltres, el grup municipal d’ERC, considerem que estem davant d’un autèntic despropòsit, una cortina de fum de bones paraules i bones intencions que amaga el de sempre, l’obsessió de l’actual equip de govern pel totxo.
En aquest cas, 238 habitatges distribuïts en set blocs de tres a nou plantes que encaixonaran per sempre la masia històrica, precisament declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) pel mateix equip de govern fa una mica més d’un any. Curiós si més no. A més, el Pla reduirà ostensiblement l’espai obert i els metres quadrats d’equipaments que hi ha actualment a la frontera entre els dos termes municipals. Un autèntic pulmó enmig del contínuum urbà que uneix Viladecans amb Gavà pels barris de Ponent en terrenys gairebé 100% públics i que ara es volen privatitzar en bona part.
El govern local justifica el PMU per la necessitat d’habitatge social. Des del grup republicà ens preguntem si realment cal trinxar Can Sellarès per construir pisos de protecció, sobretot tenint en compte que ens esperen 5.700 (!) pisos nous entre el Pla de Llevant (2.900), el Polígon Centre (1.200) i el molt proper sector Roca (1.600). Si tanta falta fa créixer en habitatge social per què no aprofiten aquests tres projectes urbanístics actualment damunt la taula? A alguns se’ls veu el llautó.
Ens diuen que necessitem habitatge social, però saben que el problema de l’accés a l’habitatge no se soluciona construint més. A nivell municipal no solucionarem aquest repte. Podrem donar cops de mà, acompanyar, gestionar per impedir situacions de crisi, desnonaments, però construir per descomptat que no és la solució.
La ciutadania a Can Sellarès no demana més pisos. No demana un bloc de 9 plantes. El que demana és que arreglin el barri, que el dinamitzin, que no se sentin deixats de la mà de déu. Que no deixin degradar les instal·lacions i l’espai públic per després tirar-ho tot a terra com va passar amb les piscines Masgrau o el Poliesportiu Municipal del Centre. Can Palmer no necessita més pisos, necessita regeneració, necessita respirar i en comptes de començar per arreglar el barri comencen com sempre, construint nous habitatges. Viladecans necessita biblioteques, espais esportius, zones verdes, una bona planificació de la mobilitat.
Perquè si actualment les instal·lacions i els serveis ja estan saturats, ¿ què farem amb tota la població que vindrà a viure en aquests milers de pisos nous que volen construir? Perquè enlloc apareixen les instal·lacions i els serveis necessaris per compensar aquest increment demogràfic. Continuarem tenint carència d’equipaments i, aleshores, què farem? Continuarem construint? Construirem fins a dalt de tot de Sant Ramon? Construirem al Parc Agrari? És un peix que es mossega la cua i un model de ciutat a les nostres antípodes.
Aquest Pla varen començar a treballar-lo el 2007 amb el Pla de Barris i varen compartir-lo amb les entitats veïnals el 2013, però l’han estat modificant i ara està lluny del que s’havia acordat. A banda que la realitat evoluciona i aleshores encara s’havien de concretar els tres projectes urbanístics citats anteriorment i que comportaran un creixement molt important tant de pisos com de població. Creixem dins d’una carcassa que s’està quedant cada vegada més petita.
Després d’aquest primer capítol al Ple de juny, des d’ERC Viladecans incidirem davant el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat perquè la Comissió Territorial d’Urbanisme freni o modifiqui substancialment el projecte que pretén imposar el govern de Carles Ruiz. Pel patrimoni, per la qualitat de vida de les veïnes i els veïns, per mantenir espais oberts enmig de dues grans ciutats... Salvem Can Sellarès!
Bàrbara Lligadas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada