dimecres, 15 de juliol del 2020

Sant Joan de Viladecans 75 anys, 750 anys

La parròquia de Sant Joan de Viladecans es prepara per celebrar dos aniversaris significatius, que són, també, història de la ciutat.

El primer serà aquest any mateix, el dia de la Festa Major, el 8 de setembre. Aquest dia de l’any 1945, o sigui de fa 75 anys, es va inaugurar la nova església parroquial reconstruïda després de la guerra. De fet, el que es va inaugurar van ser les parets i la teulada, ja que quedava encara molta cosa per fer. Però amb les parets i la teulada ja es podia començar a dir-hi missa i a fer-hi tots els actes propis d’una parròquia.

I el segon aniversari anirà molt més enrere. Serà d’aquí dos anys, i llavors farà 750 anys que tenim el primer document conegut en què s’esmenta l’existència d’una capella dedicada a Sant Joan en aquell petit poble que érem llavors. El document és de l’abril de 1272, i forma part d’un recull de “les costums e les usanses e drets” del senyor del castell de l’Eramprunyà. Aquesta capella es trobava a la cantonada de l’actual plaça de la Vila amb l’actual carrer de Jaume Abril, davant de la Torre Modolell, i va existir fins al segle XVIII, quan es va construir l’església parroquial en el lloc on és ara.

Una part de la història de Viladecans que va bé de recordar.

Josep Lligadas Vendrell