dissabte, 15 de gener del 2022

Espigoladors

Darrerament es produeixen grans debats al voltant del canvi climàtic, de la sostenibilitat del planeta, del consum just i responsable, del no malbaratament dels aliments.

Davant de tot aquest rebombori permeteu-me que aporti el meu granet de sorra explicant-vos què és la Fundació Espigoladors, quines són les seves prioritats i la seva raó de ser.

La Fundació Espigoladors treballa per a fomentar l’aprofitament alimentari, per garantir el dret a una alimentació saludable de les persones en situació de risc d’exclusió social, i per a generar oportunitats laborals pels col·lectius en situació de vulnerabilitat.

L’activitat que els dona nom és l’espigolament, una pràctica mil·lenària que han recuperat i que permet treballar per l’aprofitament alimentari de manera activa i directa.

La Fundació Espigoladors és una empresa social que treballa per a l’aprofitament alimentari d’una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L’activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és l’espigolament. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i la col·laboració de persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques. Tots els aliments recuperats es distribueixen a entitats socials i punts de distribució gratuïta d’aliments que treballen per garantir l’accés a una alimentació saludable a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Per altra banda, elaboren en un obrador propi conserves vegetals 100% naturals i artesanals sota la marca es im-perfect®, la primera marca d’aliments de l’estat espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris. L’obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, genera oportunitats laborals que permeten la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, principalment d’aquest barri i municipi.

La generació de nous estudis que il·lustrin la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i la realització d’activitats de sensibilització, és un altre dels pilars fonamentals de la Fundació Espigoladors. Per una banda, treballen en l’elaboració de nou coneixement i participen en xarxes institucionals i d’actors per a generar influència. Per altra banda, realitzen, entre altres, tallers educatius i activitats de responsabilitat social corporativa.

Després de tot això segur que us esteu preguntant com hi podeu participar com a voluntariat:

Doncs heu de saber que la Fundació Espigoladors necessita persones inquietes, compromeses i amb moltes ganes de somiar, que vulguin contribuir a la lluita per l’aprofitament alimentari, intercanviar experiències i treballar en contacte amb la terra. Si sou una d’aquestes persones, sereu  benvinguda a la comunitat d’Espigoladors. Si sou una entitat social i voleu que els vostres membres o voluntaris/voluntàries participin en una espigolada, no ho dubteu, us estan esperant! Si voleu connectar-hi, escriviu al correu voluntariat@espigoladors.com.

Agustí Martí Reverter

Més informació a: www.espigoladors.cat   @espigoladors (Twitter, Facebook i Instagram)