Cultiu de xampinyons al carcabà del molí. (Fotografía de Llorenç Lligadas) |
A la segona dècada del segle XIX, és a dir, fa més de dos-cents anys, Pau Modolell i Negrevernis endegà la construcció d’una mina d’aigua. La mina captava les aigües en el terme de Sant Climent, concretament a la riera de Salom a la zona de Can Tallada i seguint, aproximadament, un recorregut paral·lel al de l’actual carretera que comunica els municipis de Sant Climent i Viladecans, arribava a la bassa del molí fariner situat a l’actual plaça de Salvador Allende, a tocar de l’avinguda del Molí.
L’estructura del molí fariner dels Modolell era la clàssica dels molins de l’època. L’aigua acumulada a la bassa queia amb força a sobre dels rodets o turbines situades en un segon soterrani anomenat carcabà, els rodets giraven transmetent el moviment a les pedres del molí situades al primer soterrani. Un cop obtinguda la farina tocava fer les feines de tria, neteja i ensacat les quals es realitzaven entre el primer soterrani i la planta baixa de l’edificació.
A la dècada dels anys seixanta del segle passat, Llorenç Lligadas va llogar els dos soterranis del molí per cultivar-hi xampinyons. Com podeu veure a les fotografíes, el carcabà del molí de Viladecans és un espai de cent metres quadrats aproximadament, construït amb columnes de maó i voltes de quatre punts també de maó. Aquí és on estaven allotjats els rodets dels dos molins amb què comptava la instal·lació.
Un cop l’aigua havia mogut els rodets, s’escolava pel desguàs del carcabà continuant el seu camí per sota del carrer de la Muntanya fins arribar als dos destins finals: per una banda la Torre Modollell, actual seu de l’Ajuntament, i per l’altra la finca d’explotació agrícola de la Parellada, antic col·legi Modolell, on l’aigua era utilitzada per regar els camps de la zona que avui quedaria situada entre la plaça d’Europa i el centre comercial Vilamarina.
Tant Jaume Lligadas Bassolas, que va estar uns quants anys cultivant xampinyons en aquests soterranis, com el darrer masover del molí, Arturo Andón, sempre han manifestat el seu convenciment que les instal·lacions del molí es mantenien intactes a sota de la plaça de Salvador Allende.
I així era. Amb les obres de remodelació de la plaça de Salvador Allende ha aparegut el molí sencer, la bassa, el primer soterrani, on es feien les feines de moldre, i el segon soterrani o carcabà. En el darrer Ple, el govern municipal s’ha mostrat favorable a mantenir, rehabilitar i posar en valor aquestes instal·lacions que formen part del nostre passat industrial. Això sí, ens va deixar bastant parats sentir com l’alcalde manifestava que havien quedat sorpresos per la troballa, quan feia anys que l’ajuntament n’estava àmpliament alertat.
El molí actualment. (Fotografia de Jaume Lligadas Vendrell) |
Des del Grup Tres Torres, en efecte, seguint el testimoni de Jaume Lligadas Bassolas i Arturo Andón, sempre hem insistit tant en reunions amb la regidoria, en xerrades i també en alguna publicació, sobre l’existència del molí a sota de la plaça de Salvador Allende i de la necessitat de posar-lo al descobert i rehabilitar-lo. En qualsevol cas, però, ens alegrem que finalment el molí de Pau Modolell es posi en valor i pugui ser visitat per la ciutadania.
Jaume Lligadas Vendrell
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada