divendres, 15 d’abril del 2022

Torre Modolell i Can Sellarès, el nostre patrimoni

Jardins Magdalena Modolell (Viladecans). 
Foto Vicenç Castelló Solina.
Jardins Casa Alegre de Sagrera (Terrassa).
Foto Vicky Herrero Garcia.

El passat mes febrer el Grup Tres Torres vam mantenir una reunió de caire informatiu amb responsables de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament. Havíem demanat de reunir-nos per conèixer de primera mà la situació i intencions de l’Ajuntament respecte de la Torre Modolell -edifici i jardins- i Can Sellarès. 

Torre Modolell. L’Ajuntament manifesta la voluntat de restaurar-ne l’edifici principal i annexos. Ha establert tres zones d’intervenció: a la primera, el Palau Modernista, no hi ha previst fer res tret de restaurar-ne l’escala d’accés; la segona, comprèn la Cambra Agrària, les escoles, el patí d’aquestes, la font i les escales que comuniquen amb el jardí, i, la tercera, els antics Cal Secretari i Cal Marxant -zona actual d’aparcament-. 

L’escala principal d’accés a la Torre Modolell, de la primera zona, i tota la segona zona, es troben en fase d’elaboració del projecte de rehabilitació. Un cop acabat el projecte ha de seguir la licitació de l’obra i l’aprovació del corresponent pressupost que quedarà per l’any vinent; la tercera zona, que es vol que sigui la futura Sala de Plens, queda pendent de projecte sense data concreta. Respecte del jardí no ens donen cap mena d’informació de quines intencions en tenen.

Can Sellarès. Donen per feta l’edificació de l’espai; sembla que sols queda per definir l’alçada dels blocs que volen construir-hi. Pel que fa a la masia i el camí de xiprers diuen que es mantindran, potser amb alguna modificació per a condicionar-ne l’accés; la masia es destinarà a equipaments pel barri, a semblança del Pablo Picasso.

Pel que fa a la Torre Modolell, ens alegrem que l’Ajuntament vulgui rehabilitar l’edifici i recuperar zones i espais desapareguts i/o malmesos. Esperem que, finalment, aquesta reparació acabi duent-se a terme, sigui completa i que es faci en un termini  més curt que llarg. Lamentem l’estat d’abandonament del jardí i no podem acceptar que es deixi de banda la seva recuperació. L’edifici i el seu entorn constitueixen un tot indestriable. L’administració local té l’obligació de vetllar per la seva conservació en la seva integritat i permetre a la ciutadania que gaudeixi d’aquest espai, tant per la seva vàlua arquitectònica com per tractar-se d’un llegat que pertany a tots i cadascun dels viladecanencs i viladecanenques. D’altres poblacions així ho entenen, se n’enorgulleixen i tenen cura dels seus bens més emblemàtiques. Com a mostra la Casa Alegre de Sagrera a Terrassa, on es poden visitar la casa i el seu jardí romàntic. A les fotografies podreu veure la diferència entre els dos jardins.

Respecte de Can Sellarès, insistim en el  nostre desacord amb l’edificació en aquesta zona, que pot acabar afectant la conservació de la masia i que destruirà un espai d’equipaments ja existent, que esponja una àrea amb gran densitat de construcció. Ens sembla un error no saber aprofitar el que ja tenim; és una actitud, com a mínim, miop, per un poble que conserva molt poca cosa del seu patrimoni i que cada cop té menys espai natural lliure, necessaris ambdós per estimar el territori i perquè aquest sigui un entorn saludable per als qui l’habitem. 

Vicenç Castelló Solina – Vicky Herrero Garcia

Grup Tres Torres