dijous, 15 de setembre del 2022

Engeguem el nou curs

Arribem al final de l’estiu i des de la Biblioteca engeguem el curs amb noves propostes, activitats i també mantenim les que són habituals i amb continuïtat. Reprenem els clubs de lectura, les hores del conte per a infants, les tertúlies filosòfiques així com tallers i iniciatives noves obertes a tothom. De moment i fins que finalitzin les obres de millora de les façanes i de canvi de la maquinària de la climatització de l’edifici de la Biblioteca, el servei es manté a l’Institut Josep Mestres i Busquets, al carrer Ferran i Clua, 19.

Al mes de setembre, destaca la trobada amb la viladecanenca Eva M. Garrigosa, autora del llibre L’abocador i guanyadora del Premi Delta 2022. L’activitat és d’entrada lliure fins a completar aforament. Per altra banda, Patricia McGill farà la primera hora del conte després del parèntesi estival amb la narració de Contes de set vides per a infants de més de quatre anys.

La Biblioteca també es farà ressò de la celebració de la Setmana del Llibre en Català que comença el dia 9 i finalitza el 18 de setembre i que es fa al Moll de la Fusta de Barcelona. Aquesta festa vol ser un estímul i servir a la promoció de la lectura de llibres en català i compta amb una extensa programació d’activitats. Des de la Biblioteca hem preparat un aparador especial dedicat a la Setmana amb llibres en llengua catalana tan clàssics com actuals, que es podran agafar en préstec.

Pel que fa al fons de la Biblioteca i malgrat la manca d’espai actual, la col·lecció s’actualitza mensualment amb novetats per a adults i infants que es suma a l’acurada selecció feta prèviament. Tanmateix des del mes de juliol s’ha reprès el servei de préstec interbibliotecari entre les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Els usuaris poden demanar així qualsevol títol a altres biblioteques i el podran venir a recollir en un temps aproximat d’una setmana i de manera gratuïta. D’aquesta manera, es facilita l’accés als exemplars que actualment no tenim a la ubicació temporal. També s’ha instal·lat la bústia de retorn de llibres a l’entrada de l’Institut. Està oberta les 24 hores del dia i s’hi poden deixar els documents que s’han de retornar.

A partir del 12 de setembre, la Biblioteca torna l’horari d’hivern i obrirà de dilluns a divendres de 15 a 20 hores i dissabtes de 10 a 14 hores.


L’agenda de setembre

ACTIVITATS INFANTILS / FAMILIARS

Dijous 29 de setembre, 18:00. L’hora de conte. “Contes de set vides”. Per a nens i nenes més grans de 4 anys. A càrrec de: Patricia McGill. Cal inscripció prèvia. 

ACTIVITATS ADULTS

Divendres 16 de setembre, 18:30h. Tertúlies filosòfiques. Parlarem sobre: “La seducció. En un món polaritzat la capacitat d’influir en la conducta dels altres sense la violència és cada vegada més important? La seducció és una virtut essencialment femenina? Quins són els mecanismes de la seducció?” Dinamitzador: Toni Cano.

TALLERS AMB CONTINUITAT (sense places lliures)

Divendres 16 i 30 de setembre. 17.30h. Taller de conversa en anglès. Dinamitzador: Pere López. Cal inscripció prèvia.

CLUBS DE LECTURA (places lliures només al còmic club)

Dimecres 14 de setembre, 18,30h. Club de lectura de narrativa. Comentem: “La dona de la seva vida” de Xavier Bosch. Dinamitzadora: Margot Rubio. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 21 de setembre 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: “Túnels” de Rutu Modan. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 28 de setembre, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “L’abocador” d’Eva Maria Garrigosa, guanyadora del Premi Delta 2022. Comptarem amb la presència de l’autora. Dinamitzadora: Esther Benito. Lloc: INS Mestres. Activitat oberta a tothom. Cal inscripció prèvia. 


A L’OMBRA D’AMAZON

MacGillis, Alec 

Barcelona: Edicions del Periscopi, 2022

Durant deu anys el periodista Alec MacGillis ha viatjat pels Estats Units, des de Washington i Baltimore fins a Seattle i San Francisco, investigant i recollint el testimoni de desenes de persones que s’han vist afectades per la influència d’Amazon en la societat i la política nord-americanes. Treballadors esclafats per l’augment del cost de la vida que ha suposat la construcció de centres de processament de dades o magatzems de distribució d’aquest gegant econòmic que ha desplaçat sense remei l’activitat econòmica tradicional de les seves ciutats. A l’ombra d’Amazon és un estudi sobre una societat fracturada i al límit. Un text de lectura obligada per a tothom que vulgui saber com funciona l’economia global en l’anomenada «època del clic» i que ens mostra, de manera vívida, què pot passar ben aviat a casa nostra si no es restringeix el poder dels monopolis.

AARON SOMIADOR IL·LUSTRADOR

Beaty, Andrea

Barcelona : Beascoa, 2022

L’Aaron Somiador adora les històries i somnia a escriure’n una algun dia. Però quan li toca llegir, les lletres es mouen i fan salts. Quan la professora els demana que escriguin una història i a l’Aaron no li surt ni una sola paraula, queda clar que a ell li costa més que als altres nens i nenes. Potser això dels contes no és el seu fort... O sí! Perquè se li acaba d’ocórrer una idea brillant per explicar històries d’una manera única!